PTE MIK

Mire számítsak kezdő programozóként?

By horvathmate jan 7, 2023
Young african male programmer writing program code sitting at the workplace with three monitors in the office. Image focused on the screen

Mérnök tanoncként nagyon fontos, sőt elengedhetetlen, hogy már egyetemi éveink alatt elkezdjünk dolgozni. Egyrészt szükségünk van a szakmai gyakorlat teljesítésére – ami szakonként eltérő időtartamú lehet –, de ezen felül is jó, ha szerzünk tapasztalatot, gyakorlatot.

Mérnökinformatikus hallgatóként bevallhatom, hogy nem, nem az iskolapadban fogsz megtanulni programozni. Ugyan az alapokat talán elsajátíthatod, és adnak egy kis kezdő tudást, de az sajnos nem sok. Otthon rengeteget kell tanulnod és gyakorolnod, hogy sikeresen tudj magad mögött egy szakmai interjút (de azért izgulni se kell annyira).

Ugyan munkáltatókként eltérnek az elvárások, de ha programozói pozícióra szeretnénk pályázni, jó, ha számítunk valamiféle technikai/szakmai interjúra. Az ilyeneken jórészt azt figyelik, hogy mennyire vagy rutinos az adott nyelvben. Általában nem adnak, nem kérdeznek olyan nehéz dolgokat, hiszen csak egy gyakornok vagy junior pozícióra pályázol, de nem árt a jó felkészültség. Ez így mind ijesztően hangozhat, de nem kell félnünk, legyünk magabiztosak, és biztos jól fog sikerülni. Az interjúztató is segíteni fog nekünk, ha elakadtunk, azt is figyelembe veszik, mennyire vagyunk lelkesek, és hogy milyen a gondolkodásmódunk.

Ha esetleg mégse sikerülne az interjú és nem kapjuk meg az állást, akkor se keseredjünk el. Addig kell próbálkoznunk, míg nem sikerül, közben pedig szükséges folyamatosan tanulni és fejleszteni magunkat. Saját és mások tapasztalatából is tudom mondani, hogy az első állásunkhoz rendszerint nem egy, nem kettő, de még nem is három interjún kell átesnünk. Szóval, ha az elején nem ér minket sok siker, ne csüggedjünk, össze fog jönni.

Azonban, ha sikerült az interjú, máris munkába állhatunk és belevághatunk karrierünk kezdetébe. Arra most felkészítek mindenkit, hogy sok új dologgal találkozunk. A munkahelyünkön fogjuk megtanulni, mi is az az igazi programozás, hogy zajlik egy cégen belül az ilyen, és milyen egy csapatban dolgozni. Rengeteg olyan dolog lesz, amiről valószínűleg nem is hallottál, hiszen egy egyetemi kurzus során körülbelül egy hétnyi munkaidő alatt szerzett „valós” tudást kapsz.

Mindent összefoglalva, ha programozó informatikus szeretnél lenni, egy dolog kell. Sok-sok gyakorlás, legyen az saját projekt, logikai feladatok megoldása vagy csak simán egy kurzus elvégzése. Mindenkinek sikeres interjúkat kívánok, remélem mint programozó hamar megtaláljátok első munkahelyeteket.

Fotók: istockphoto.com

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük