PTE MIK

„A baráti társaságomban kialakult sakkimádatot fejlesztettük versennyé” – interjú Tóth Gáborral

 

Húsz résztvevő, családias hangulat – ez jellemezte a második alkalommal a B2 Transzdiszciplináris Szakkollégium szervezésében megrendezett PTE MIK Sakk Bajnokságot. Örömmel tölt el, hogy a fiatalok érdeklődnek a sport iránt, és bebizonyosodik, hogy igenis igény van rá. Hogyan indult az egész? Tóth Gábort, az esemény elindítóját kérdeztem, aki a megvalósításban segédkezett:

  • Milyen szakon tanulsz? A te életedben mennyire van jelen a sakk?

Jelenleg Építőművész mesterképzésen vagyok, ez az utolsó évem, így értelemszerűen most fogok diplomázni. A sakk jelenleg kikapcsolódás a baráti körömben. Még nagymamám tanította meg az alapokat és azóta néha nagyobb kihagyásokkal, de mindig megjön újra a kedvem hozzá.

  • Mit kell tudni a sakkversenyt szervező B2 Transzdiszciplináris Szakkollégiumról? Te miért csatlakoztál? Mi motivált a sakkbajnokság megszervezésében?

Egy barátomtól tudtam meg, hogy létezik a szakkollégium. Azért csatlakoztam, mert nagyon jó installációkat láttam, amiket a B2-n belül hoznak létre, ebben szerettem volna én is részt venni. Továbbá kiváló workshopokot tartanak, ahol nagyon jól lehet fejlődni különböző területeken, és ezekben szerettem volna tovább bővíteni a tudásomat. A baráti társaságomban kialakult egy sakkimádat, és ott próbáltuk meg versennyé fejleszteni ezt. Innen jött az ötlet, hogy miért nem csinálunk egy sakkbajnokságot a B2-n belül, ahová bárki eljöhet, így mindenki megtalálja azt a közösséget, ahol jól érzi magát, és hasonló érdeklődésű embereket ismerhet meg.

  • Segített-e a bajnokság megszervezésében, hogy a szakkollégium tagja vagy? Ha igen, miben?

A legutóbbi sakkbajnokságon igen, mivel itt már anyagi támogatást is kaptunk. Elsőre nem tűnik nehéznek lebonyolítani egy ilyen eseményt, de sokkal összetettebb, mint ahogy kívülről látszik. Egy ilyen eseményt szépen is meg lehet szervezni, ahol az élmények megteremtéséért az étel-ital, a nyeremények, a díjak, a készletek beszerzésétől kezdve a pontozás lebonyolításáig még sok kört kell futni. A sakkbajnokság menetét is fel kell építeni ahhoz, hogy a verseny zökkenőmentes legyen. Ebből például volt problémánk, hiszen ha valaki nevezett, de nem jön el, akkor borul az egész rendszerünk. És olyankor rögtönözni kell, újra kell kalkulálni a versenytáblázatot, vagyis sok háttérmunka van egy versennyel.

  • Honnan indult az ötlet? Miért pont a sakk?

 Könnyen lehetett volna társasjáték nap is. De mi a baráti társasággal ezt a játékot szeretjük, és ha mi kedveljük, akkor nagy eséllyel azt mások is fogják szeretni. Nem vagyok én egy nagy sakkjátékos, sosem tartottam magam annak, de észrevettem, hogy az embereknek hiányzik az egyetemen, hogy meg tudják mérettetni magukat egy sakkbajnokságon.

  • Hogyan zajlott a pontozás, a játékok menete?

A profiknak fejenként 5 percük volt egy-egy meccsen, és mivel kevesebben voltak, végül mindenki megmérkőzött mindenkivel. Az amatőröknek 12 perc állt rendelkezésükre és négy meccset játszhattak, ahol pedig egyenlőség alakult ki, újabb mérkőzésekkel kellett megküzdeni a helyezésekért.

  • Milyen nehézségek adódtak a szervezés során?

Tavaly az első sakkbajnokságot nagyon nehéz volt megvalósítani, mert akkor még nem tudtuk, hogyan is álljunk a dolgokhoz, a sakk-készletek beszerzése, a nyeremények elkészítése… stb. mind kihívás volt. A sakktáblákat és a sakkórákat a PTE sportiroda biztosítja számunkra minden alkalommal. Ez nagy segítséget jelent. Az étel-ital, a nyeremények beszerzését, a teremfoglalást és a verseny lebonyolítását  saját magunk oldottuk meg. Összességében mivel tudjuk hol kell kérdezni, aránylag könnyen létrehozható az esemény, lehetne akár több is belőle.

  • Hogy érzed, sikeres volt a verseny?

Szerintem elég szép számmal sikerült versenyzőket összehozni, és mindenki élvezte az egész napot. Egyértelműen nagyon sikeresnek értékelem ezt az eseményt. Nagyon jó érzés látni az embereket, ahogy a bajnokság közben ismerkednek és már az esemény alatt egymással szervezik a további új játszmák időpontjait.

  • Mi volt a célod a bajnoksággal? Sikerült elérni a kitűzött célt?

Olyan embereket szerettünk volna bevonzani, akiket érdekel a sakk. Egy élményt nyújtani számukra és kicsit összekovácsolni őket, hogy minél több olyan játékossal tudjanak megismerkedni, akiket érdekel ez a tevékenység. Nagyon remélem, hogy ezt sikerült elérni.

  • Lesz folytatás?

Tavasszal nagyon szeretnénk még egy versenyt rendezni, ha lesz időnk rá. Reméljük, miután mi lediplomáztunk, valaki átveszi a szervezést és folytatódik, amit elindítottunk. 🙂

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük