PTE MIK

Megérkezett az allergiaszezon!

By hieglzso ápr 23, 2024

Itt a tavasz. Ezzel együtt a korán érkező nyárias időjárásnak köszönhetően az allergiás tünetek is előbb jelentkeznek. Nekem általában május, június környékére esik az allergiás időszakom. Idén azonban sokkal hamarabb kezdődött a szezonja, ahogy arra számítani lehetett. Nálam vannak sokkal rosszabb helyzetben lévő ismerőseim is, akiket jobban megvisel ez a periódus. Én szerencsésnek mondhatom magamat, hiszen egy „szopogatós” gyógyszer már nagymértékben enyhíti a tüneteimet. Amennyire lehetséges, igyekszem nyáron kerülni azokat az utcákat, területeket, ahol füvet nyírnak.

Van egy személyes történetem az általános iskolából, amire még a mai napig jól emlékszem. Osztálykiránduláson voltunk Magyarszéken az egyik osztálytársamék tehenészetében. Abban az időszakban nyílott az a növény vagy virág, ami erős irritációt váltott ki nálam, ezért és az egész kirándulás alatt prüszköltem és fújtam az orromat. Elérkeztünk a farmra, és csodák csodájára, amikor beértünk a pajtába, az allergiás tüneteim hirtelen megszűntek. Valószínűleg a tehenek trágyája váltotta ki ezt a hatást és ez mulasztotta el a tüneteimet.

Mindenesetre van pár jó tanács, amit szeretnék megosztani veletek annak érdekében, hogy kevésbé legyünk kitéve a veszélynek az allergiás időszakban.

1. Tartsuk csukva az ablakokat

Bár a téli zimankó után csábító lehet egész tavasszal tárva-nyitva tartani az ablakokat, allergiásként könnyen önmagunk ellenségéve válhatunk, ha kontroll nélkül beengedjük a levegőben terjedő polleneket. Szellőztetés helyett inkább kapcsoljuk be a légkondicionálót, így biztosítani tudjuk a légáramlást a helyiségben.

2. Használjunk légtisztítót

Sajnos a legnagyobb óvatosság mellett is beosonhatnak az allergének az otthonunkba. Ezért a lakás méretétől függően érdemes befektetni egy kompakt légszűrő készülékbe. Egy okos légtisztító nem csak a vírusokat és a baktériumokat, de az egyéb mikroorganizmusokat is képes kiszűrni a helyiség levegőjéből. Például a FÉBÉSZ tesztgyőztes légtisztító négyféle szűrője (előszűrő, HEPA-szűrő, aktív szénszűrő és fotokatalitikus szűrő) elnyeli a port és a polleneket, emellett pedig UV-fénnyel fertőtleníti és ionizátorral szagtalanítja a lakás levegőjét.

3. Öltözzünk át hazaérkezés után

A kényelmes otthoni ruhákba való átöltözés nem csak a léleknek tesz jót, de a pollennel fertőzött utcai ruha lecserélése az allergiás tünetek csillapításában is segít. A pollenek és más allergének nemcsak a ruhán, de a cipőn, a sapkán és egyéb kiegészítőkön is könnyen megtapadnak, ezért ezeket a darabokat is mindig tisztítsuk meg és mossuk ki hazaérkezés után.

4. Zuhanyozzunk gyakrabban

Ha eddig nem mindig zuhanyoztunk le este, akkor itt az ideje, hogy bevezessük ezt a szokást. Az allergének ugyanis nem csak a ruhán, de a hajon és a bőrön is bejönnek a lakásba. Így egy gyors zuhannyal meg tudjuk akadályozni, hogy a pollenek tovább tudjanak terjedni a bútorokra, és az ágyneműre, ezzel pedig könnyen megszabadulhatunk a tüsszögéssel töltött, álmatlan éjszakáktól is.

Fotó: Pixabay

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük