PTE MIK

A felelős állattartás szabályai

By hieglzso ápr 25, 2024

Örökbe fogadni egy jószágot igenis nagy felelősséggel jár, hiszen a lehető legjobb körülményeket kell megteremteni  kis kedvencünknek. Egy háziállat vásárlása, örökbe fogadása egészen komoly elhatározás. Tudnunk kell biztosítani számára mindazt, amire szüksége van, és törekednünk kell arra, hogy a családunk részévé válhasson. Tehát mindenképpen komoly előre tervezés szükséges annak érdekében, hogy befogadjunk egy állatot és azt gondozni tudjuk. Nyilvánvalóan nem unhatjuk meg egyik pillanatról a másikra. Kicsit olyan, mint a tetoválás, annyi különbséggel, hogy a tetkó minden bizonnyal örökre velünk marad. A felelős állattartással kapcsolatban 8 szabályt hoztam, aminek betartása kötelező, ha egy háziállat befogadására szánjuk rá magunkat.

Felelősség

A felelősség egyfelől arra vonatkozik, hogy az állat jólétéről gondoskodjunk, tartalmas és boldog életet biztosítsunk számára, másfelől arra, hogy állatunk ne okozzon kellemetlenséget sem embertársainknak, sem más állatoknak.

Szeretet

Végy egy kiskutyát, s pénzeden megvásároltad a rendíthetetlen szeretetet”mondta Rudyard Kipling. Ez a szeretet azonban legyen kölcsönös!

Táplálás

Az állatnak is táplálékra van szüksége az életben maradáshoz, energiára a mozgáshoz. Ezért fontos számára a jó, megfelelő mennyiségű, minőségű élelem és természetesen az ivóvíz biztosítása.

Mozgásigény

A kutyáknak életelemük a mozgás. Az egyes fajták mozgásigénye eltérő és függ az életkortól is. Nem hanyagolhatjuk el egyetlen napra sem a sétát, a futtatást, a játékot.

Egészség

Sajnos az állataink is ki vannak téve különféle betegségeknek. Legfontosabb dolgunk a megelőzésben rejlik. A védőoltások, a külső és belső élősködők elleni védelem (féregtelenítés, bolha és kullancs riasztás) ma már nem számít luxusnak!

Ha mégis megbetegszik kedvencünk, minél előbb állatorvoshoz kell fordulni vele, mert a betegség korai stádiumban sokkal könnyebben, hamarabb és kevesebbért is gyógyítható.

Utódok

Nemcsak a kedvencünkért, de születendő utódaiért is felelősek vagyunk. A felelőtlen szaporítás következtében hazánkban óriási a gazdátlan állatok száma. Csak törzskönyvezett, a fajtastandard követelményeinek megfelelő, egészséges, stabil idegrendszerű kutyával tenyésszünk! Egyéb esetekben a legjobb és biztonságos megoldás az ivartalanítás!

Környezet

A felelős állattartásnak az a lényege, hogy a társállat és gazdája úgy tudjanak harmóniában együtt élni egymással, hogy ebben a kapcsolatban ember és állat is jól érezze magát, s mindez összhangban legyen a környezetükkel is. Itt a lakáson, házon kívüli környezetre gondolunk. Nem árt ismerni a helyi állattartási rendeleteket, társasházban a házi szabályokat. Amennyiben ezeket a dolgokat letisztáztuk, kutyánk elsajátította a „”társas együttélés”” szabályait, élhetünk békében és szeretetben családunkban és tágabb környezetünkben.

Egyedi azonosítás

Számos kutyus azért nem kerül vissza az eredeti gazdijához, mert megtalálói, nem tudják azonosítani. Ennek a legkorszerűbb módja, egy apró mikcrochip, amit az állat bőre alá ültetnek be. A művelet mindössze annyi időt vesz igénybe, mint egy oltás és nem jár nagyobb fájdalommal sem. Ez a chipszám bekerül egy központi adatbázisba a gazda adataival együtt, így ha az állatot megtalálják és leolvassák az azonosítószámát (állatorvosi rendelőben pl.), akkor már értesíteni is tudják az aggódó családot. Ez a chip egy éltre szól, így érdemes beruházni rá.

Fotó: Pixabay

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük