PTE MIK

A dohányzás káros hatásai – ismered ezeket?

By hieglzso ápr 25, 2024

A dohányzásnak számos olyan következményét ismerjük, ami hatással lehet az egészségünkre. Érdemes tehát nem rászokni a cigarettára, ha pedig már fogyasztói vagyunk, jobban tesszük, ha ellenállunk a kísértésnek. A leszokás nem egy egyszerű folyamat, lépésekben kell haladni és idő kell a teljes felhagyáshoz. Én soha életemben nem dohányoztam, amire büszke vagyok, hiszen tudom, mennyire káros hatással van az egészségre. Azonban vannak a társaságomban láncdohányosok, akikkel bagózás közben nem egy kellemes érzés egy légtérben lenni. Az ember akkor tud a legtöbbet tenni egészségének megőrzése érdekében, ha rá sem szokik és kerüli a dohányzásra kialakított helyeket.

A dohányzás mindkét nemre egyaránt káros szenvedély. Az érszűkület, a szívinfarktus kialakulása és a lábakat érintő vérellátási zavarok gyakorisága nő a nemdohányzó személyekhez képest. Sokan észlelik is, hogy hidegebbek az ujjaik, miközben cigarettát szívnak, mely a rosszabb vérellátás következménye. Emiatt a dohányosok körében gyakrabban kerül sor alsó végtag amputációjára. A gyomor gyulladásos megbetegedései is kialakulhatnak. Tompalátás és zöldhályog megjelenésére is oki tényező a dohányzás. A rágyújtás következtében balesetek is megtörténhetnek, a kipattanó szikra megégetheti a szempillát, de a szembe is belekerülhet.

A köztudottan dohányzással összefüggésbe hozható tüdőrák mellett olyan rosszindulatú daganatok, mint a húgyhólyag, a vese-, a gége-, a szájüregi, a nyelőcső-, a gyomor -és a hasnyálmirigy- daganatok kialakulása is összefüggésben van a dohányzással. Tudni kell, hogy a tüdőrákban szenvedő páciensek 90-95 százaléka dohányos. Magyarországon pedig évente 8000 ember hal meg ebben a típusú daganatos betegségben.

A tüdőbetegségek közül a krónikus tüdőtágulás és az asztma kialakulása is nagymértékben nő dohányzás hatására. Ennek az oka a krónikus gyulladás következtében megjelenő váladék felhalmozódása, a kötőszövet megjelenése, a léghólyagocskák falának szétszakadása (itt történik a légcsere, mely ezáltal romlik), a légutak csökkent védekezőképessége, ennek pedig gyakoribbak a fertőzések is. A dohányfüstben jelen levő nikotin csökkenti az étvágyat, azok esetében is, akik a közös helyiségek miatt akaratlan elszenvedői mások káros szokásának.

A passzív dohányzás is jelentős károkat okozhat!

Sajnos a mások káros szenvedélyének kitett személyekre a passzív módon szívott dohányfüst kétszer olyan veszélyes, mint magára a dohányos emberre. Mivel a mellékfüst még nagyobb arányban tartalmaz káros anyagokat, mint az úgynevezett főfüst, amelyet a dohányos maga lélegez be. A dohányfüsttell teli helyiségben, amennyiben kénytelen valaki hosszabb ideig ott tartózkodni, számos panasz jelenhet meg nála: szemészeti problémák, orrpanaszok, tüsszögés, köhögés, légzési gondok, fejfájás, szédülés, hányinger, torokfájás, rekedtség.

Talán nem is gondolnánk, hogy ilyen sok káros hatása van a rendszeres cigarettafogyasztásnak. Ráadásul nem csak önmagát, hanem a közvetlen környezetét, a családját, a szeretteit, de más a közelében lévő személyeket is veszélynek tesz ki a dohányos. Mindenképpen érdemes a leszokást választani, melyhez orvosi segítség igényelhető!

Fotó: Pixabay

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük