PTE MIK

Made in Pécs díjat nyert a Lungs of the City csapata!

By Guzsvány Réka jan 24, 2023

Egy egyetemi projekt, mely több évnyi munkát vett igénybe, de győzelmet aratott.

Három év tervezés, előkészületek, majd 2 hét építés hazai terepen, szétbontás és újjáépítés a németországi Wuppertalban – így zajlott e projekt. Több hallgató és vezető tanár kemény munkája van benne, mégis a támogatók nélkül mindez nem valósulhatott volna meg! Ezúttal is hálás köszönet érte mindenkinek!

Ez a magyar fecskeház képviselte Magyarországot a 2022-es nemzetközi házépítő versenyen, a Solar Decathlonon. Az épület tervezett helyszíne Pécsett található, fókuszában a környezettudatosság, a karbonsemlegesség, az újrahasznosítás és az emberközpontúság áll. Nem véletlen hát, hogy „A város tüdeje” nevet kapta.

 

Csoportkép a díjátadón

Csoportkép a díjátadón: – Fotó: Kovács Zoltán

 

Csapatunkban különféle szakok képviselték magukat, így bátran mondhatom, hogy igazi csapatmunka volt! Egy ilyen volumenű projekt nem kis felelősséggel jár, ugyanakkor rengeteg kihívással és izgalommal is. Mindannyian feszegettük a saját határainkat, beletettük szívünket-lelkünket a projektbe. Áldozatokat hoztunk, cserébe rengeteget tanultunk és fejlődtünk. Testközelből ismerhettük meg a szakmánkat, amit tanulunk. Itt nem volt elég papírra vetni egy tervet, a megvalósítás is ránk várt. Kihívás volt: két hét alatt felépíteni egy közel 180 m2-es házat, úgy, hogy a csapatunk 98%-a még nem volt éles kivitelezési helyzetben. Voltak álmatlan éjszakák, 16 órás munkaidők, álmos tekintetek. De volt ott: öröm, tapasztalat és új élmény is. Ha nehéz volt, akkor sem adtuk fel, hanem húztuk előre egymást. Nem volt könnyű, de megcsináltuk. És ez az, amiért azt mondom, megérte. Mert kész lett és működik.

… majd véget ért a nyár, és azóta egy újabb iskolai félévet tudhatunk magunk mögött. Aztán jött egy újabb öröm. A Made in Pécs díjátadóra hívtak minket! Ugyanis jelöltek minket Az év újdonsága díjra. Újabb versenyhelyzet, újabb kérdőjel. Az épület már kész, azon változtatni nem tudunk. Ezúttal már a zsűrin és a közönségen múlt, mi lesz az eredmény.

Hullámként söpört végig rajtunk az öröm, amikor Matta Lóránt és Papp András a színpadra szólította a csapatunkat. Ugyanis a „Lungs of the City – A város tüdeje” verseny projekt lett a győztes Az év újdonsága kategóriában! Hálásan köszönjük e nagy megtiszteltetést!

Fotó a díjról – Fotó: Guzsvány Réka

Fotó a díjátadóról – Fotók: Guzsvány Réka

 

 

 

 

Ha még nem hallottál a projektről, és kíváncsi vagy, itt visszanézheted a verseny eseményeit:

Facebook: https://www.facebook.com/lungsofthecitypecs

Instagram: https://www.instagram.com/lungs.of.the.city/

Tik-tok: https://www.tiktok.com/@lungs.of.the.city

Digitális túra a Solar Campuson: https://sde21.eu/digital-campus?fbclid=IwAR2peDTYDZNHxzs0T8MyMp12IRFoF9YHmrWUqipRi7CEHc34ssy3l8p8CLc

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük