PTE MIK

Miért fontos, hogy a gyerek a saját útját válassza az oktatásban?

By novreczkyflora jan 24, 2023

Először általános iskolásként találkozunk a felvételi, a pályaválasztás és a központi írásbeli fogalmakkal. Rémisztően hangzik, hogy alig tizenéves fejjel el kell döntenünk, merre is szeretnénk tovább menni. Nyílt napok, szórólapok, tanácsadások segíthetik az embert, hogy merre látja magát pár évvel később.

Forrás: Magyar Hírlap
Forrás: Magyar Hírlap

Sok felnőtt, pedagógus, szülő él azzal a lehetőséggel, hogy a gyereke helyett ő választja ki a megfelelő szakot, iskolát – mondván, hogy így később jobbak lesznek a gyermek lehetőségei, sokkal több helyre lesz képes beadni a jelentkezést, ha adott helyen végez. A pályaválasztás és a megfelelő intézmény melletti voksolás mindenki számára ugyanannyira fontos és szabad döntés, hiszen nem projektálhatjuk a másikra a saját akaratunkat. Sokat segít helyette a támogatás és a „szabad kéz”, mivel nem szeretne mindenki ügyvéd, orvos vagy cégvezető lenni.
A gyereknek a saját képessége szerint kell döntenie. Mindenki saját magáért felelős a döntéshozatalban, ilyenkor nem szólhat bele egy „segítő szándékú” valaki sem. Amikor nyolcadikos voltam, jó pár gondolatmenetet hallgattam végig arról, hogy mennyivel jobban keresnék, ha bölcsésznek vagy irodalmárnak mennék, a színészettel nem érhetek el semmit, vagy csak nagyon keveset. Mégis a saját utamat követtem, a családom támogatásával elértem azt, ahova valójában menni szerettem volna.
Fontos, hogy mindenképpen bízzon magában az ember. Ha van egy szak, tagozat, osztály, ami megfog, érdekel, szívesen foglalkoznál vele, ne engedd el. Sokan mondanak le a választott utakról, mert megerőltető, nehéz, bonyolult és „nem ér meg ennyi erőfeszítést”.

Ha nincsen konkrét célod, erre a legmegfelelőbb a pályaválasztási tanácsadó. Érdemes felkeresni, ha semmilyen terved, elképzelésed sincsen, vagy bőségzavarodban nem tudod, melyik szakot válaszd, esetleg, ha tudod, mi érdekel, de nem találsz rá lehetőséget. Sosem kellemetlen vagy kínos segítséget kérni, ha el vagy akadva. Szintén minden évben megrendezik Pécsett a pályaválasztási kiállítást, ahol az iskolák képviseltetik magukat, bemutatkozásukkal, az azonnali kérdezési lehetőséggel komoly segítséget jelentenek az általános iskolások számára.

Forrás: csaladhalo.hu

A kortárscsoportok befolyása szintén nagy hatással vannak a fiatalabbakra, többen a barátok, társaságok inspirációjára választanak maguknak iskolát. Nem tájékozódnak kellőképpen arról, hogy mivel lehet érvényesülni a munkaerőpiacon, mire van kereslet, hogy milyen szakmában tudnak később elhelyezkedni. Nem keresnek utána, nem tájékozódnak eleget, amiből később problémák születhetnek, még az is lehet, hogy kénytelenek lesznek iskolát váltani.
Ami szintén probléma lehet, hogy nem kezdenek időben informálódni az általuk választott szakokról, iskolákról, és a jelentkezési határidő nyomására elfelejtik, felcserélik, vagy kihagyják a kiválasztott iskolákat.

A jövőre való felkészülés mindig egy nehezebb, hosszadalmasabb folyamat. A magabiztosság az első prioritás, amivel több kapu nyílhat előttünk a választott utunk felé. Akkor sem szabad kétségbe esni sem, ha nem sikerül elsőre, mert mindig van második opció. Nem kell félni, mindig lesz rosszabb. 😊

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük