PTE MIK

Lehet lámpaláz nélkül vizsgázni?

By novreczkyflora máj 2, 2024

Hogy rögtön megválaszoljam a kérdést, talán lehet, de nem érdemes. Egy kis drukk mindenképpen kell ahhoz, hogy koncentrált figyelemmel legyünk ott a vizsgán. Ám ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújtsunk, nem elég az előre izgulás.

 A jó vizsgát nem a vizsgaidőszakban kell előkészíteni, hanem a szorgalmi időszakban – tudja ezt mindenki, de hát nem lehet mindig csak tanulni, mert élni, esetleg dolgozni is kell. Mégis nem úszhatjuk meg az alapos felkészülést, hacsak nincs olyan mázlink, hogy azt az egy tételt húzzuk ki, amelyet valóban jól tudunk. Szóval a vizsgára fel kell készülni. Nem árt, ha értjük is, amit meg kell tanulnunk, ennek érdekében érdemes vázlatot készíteni, így könnyebben vissza tudunk emlékezni a tananyagra. Azt olvastam a „lámpaláz szakirodalomban”, hogy a legjobb, ha kézzel írjuk a vázlatot, mert úgy jobban rögzül az agyban a tartalma. Esetleg készíthetünk ábrákat, ha ez illeszkedik a tartalomhoz, de nem kell túlzásba vinni.

 A másik ilyen jolly joker a vizsgára való felkészülésben a gyakorlás, az ismétlés. Érdemes elmondani többször és hangosan a tananyagot, úgy sokkal jobban rögzül, mintha csak magunkban sorolnánk a mondatokat. Nem léphetünk tovább, hogy ezt úgyis tudom, amikor nem biztos, hogy tényleg megvan a lényeg. Van, aki felmondja a telefonjára a tételeket és azt hallgatja többször vissza akár futás vagy gyaloglás közben. Egyébként azt mondják, hogy a mozgás közben való tanulás hatékony, mert olyankor sokkal jobban be tudja fogadni az információkat az agy, mintha egy levegőtlen szobában ülnénk.

 Van, aki a vizsga napján még lázasan tanul, de ez a tudás valószínűleg nem lesz maradandó, csak túlterheli vele az agyát. Nem is gondolnánk, de az agynak is szüksége van pihenésre, az információk feldolgozására, ezért néha csináljunk mást is tanulás közben. Készíthetünk egy napi beosztást, hogy mikor mit csinálunk, úgy, hogy a tanulási idő is megmaradjon. Jót tesz a mozgás, felfrissülve újult erővel állhatunk neki az újabb adagnak. Fogyasszunk sok folyadékot, lehetőleg vizet, ez is hozzájárul az agy jó működéséhez. Sokan vizsgára szőlőcukrot, csokit, de legalább is valamilyen cukortartalmú ételt vagy italt visznek, ez is jó lehet, de azért ne kapjunk cukormérgezést.

 A vizsga napján képzeljük el, hogy már vége van és milyen jól teljesítettünk, ez pedig mennyire jó érzést kelt bennünk. Ne arra gondoljunk, hogy ott vagyunk a szituban és mekegünk, izzadunk meg ilyesmi, ezt a képet ne is hívjuk elő magunkban. Igyekezzünk a jelenben lenni, nem arra gondolni, hogy mit nem tanultunk meg, vagy arra, hogy milyen pocsékul fogunk vizsgázni, hanem arra, hogy most itt vagyok, arra koncentrálok, ami van, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtom. Ha pedig tételeket kell húzni, ahelyett, hogy azt mondanánk: csak ne a … számú tételt húzzam ki, mondjuk azt, hogy a … számú tételt akarom kihúzni, mert azt tudom. Tehát ne a nere, hanem az igenre koncentráljunk!

 Szerintem mindenki izgul egy vizsga előtt, hiszen nem a legkomfortosabb helyzet, sok minden nem rajtunk múlik, sőt félelmetes stb. Azzal tudjuk magunkat erősíteni, ha pozitív mondatokat fogalmazunk meg magunkkal szemben: ezt és ezt tudom, kihozom magamból a körülményeknek megfelelően a legjobbat stb. És akkor a lámpaláz nem rombolni fog bennünket, hanem támogatni. Sok sikert mindenkinek!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük