PTE MIK

Az egyik ölelkezne, a másik programot csinálna – szeretetnyelvek

By novreczkyflora máj 2, 2024

Volt egy barátom, akinek hiába vittem minden találkozásra valamilyen kis ajándékot, nem igazán örült neki. Megköszönte ugyan, de zsebre rakta és nem nagyon foglalkozott vele. Viszont ha órákig lógtam vele, az teljesen felvillanyozta. Persze, mert más volt a szeretetnyelve, mint nekem.

 Gary Chapman amerikai család- és párterapeuta ismerte fel, hogy a szeretetet tulajdonképpen ugyanúgy sajátítjuk el, mint az anyanyelvünket. Azonban mindenki másból érzi azt, hogy szeretve van, azaz más a szeretetnyelve. Ötféle szeretetnyelvet különböztetünk meg: az elismerő szavakat, a minőségi időt, az ajándékozást, a testi érintést és a minőségi időt. Érdemes megfigyelnünk a másikat, hogy ezek közül melyikre reagál, és aszerint tudatni vele az érzésünket. Nézzük, hogy mit takarnak az egyes szeretetnyelvek.

Elismerő szavak

Az elismerő szavak szóbeli megerősítést, elismerést jelentenek. Tehát szavak által tudatjuk a másikkal, hogy elismerjük őt, a személyiségét, a külsejét, esetleg valamilyen másokért végzett cselekedetét. Pl. „Kedves tőled, hogy bevásároltál, sokat segítettél vele.” „Köszönöm, hogy felhoztad a könyvet.” „Imádom, hogy ilyen vicces vagy.” „Fantasztikus ez a szett rajtad!” Aki az elismerésen keresztül érzi azt, hogy szeretik, biztosan boldog lesz, ha így szólunk hozzá.

Minőségi idő

A minőségi idő azt jelenti, hogy kizárólagos figyelmünkkel tiszteljük meg a másikat. Amikor minőségi időt szeretnénk tölteni egymással, egyáltalán ne foglalkozzunk mással, pl. kapcsoljuk ki a tévét, tegyük el a telefonunkat, és csak a másikra figyeljünk. Beszélgetés közben nézzünk a másik szemébe, és figyelmesen hallgassuk végig. Minőségi idő címszó alatt bármit csinálhatunk, a lényeg, hogy legyünk együtt a másikkal és figyeljünk rá. A minőségi idő azt fejezi ki, hogy szeretünk együtt lenni és élvezzük egymás társaságát.

Ajándékozás

Van, aki abból érzi, hogy szeretik, ha ajándékot kap, tehát ez a figyelmesség fejezi ki számára azt, hogy a másik akkor is gondolt rá, amikor nem voltak együtt. Többféle ajándékkal is kedveskedhetünk, figyeljük meg, hogy milyen mástól kapott ajándéknak örül a másik, esetleg beszélgetés közben mire tesz megjegyzést, hogy milyen jó lenne, ha neki is lenne belőle. De akár meg is kérdezhetjük tőle, hogy mire vágyna. Az ajándéknak nem feltétlenül kell drágának lennie, sokszor egy egészen kis apróság is hatalmas örömöt okozhat.

Szívességek

Aki a szívességek szeretetnyelvét beszéli, az annak örül, ha a másik megtesz érte valamit. Ez lehet egy ház körüli segítség, akár az egyik helyről a másikra való elszállítás, de például az is, ha beviszünk neki a szobába egy pohár vizet. Ha örömöt akarunk neki szerezni, figyeljük meg, hogy mire vágyik, majd tegyük meg neki.

Testi érintés

A testi érintésben óriási érzelmi erő rejlik, nem is tudja mindenki elviselni a másik ilyen jellegű közelségét. Azok, akiket gyermekkorukban sokat simogattak és ölelgettek, jobban boldogulnak az érzelmi életükben, mint azok, akiket kevésbé szerettek ilyen módon. Az az érintés, amit egy adott kultúrában elfogadnak, szeretetet fejez ki, de vannak olyan érintések is, amelyek sértőek vagy megalázóak lehetnek a másik számára. A testi érintés tehát érzelmet közvetít azok számára, akiknek ez a szeretetnyelvük.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük