PTE MIK

Kolbászt és kupicát is töltöttek

By hieglzso márc 18, 2024

Nem kellett aggódnia a babonásoknak, rendben lezajlott a 13. alkalommal megtartott Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál.

A komlói Városi Sportközpont adott ismét otthont a térség legnagyobb gasztronómiai rendezvényének. Idén 80 csapat – korábban 100 fölé is felkúszott a résztvevők száma – állt az asztalok mögé.

A forgatókönyv gyakorlatilag minden évben megegyezik. A csapatok 10 óra után vehették át a számukra biztosított tíz kilogramm húst, amelyet felvágtak, daráltak és egyedi mód szerint ízesítettek, majd bélbe töltöttek. A zsűri délig várta a mintákat, amelyet szigorú pontozási rendszer szerint értékeltek. Minden évben hangsúlyozzák, hogy nincs szükség dekorálásra, azonban jó pár tányéron jelen voltak az ötletesnél ötletesebb díszítések. Az asztalok motívumai és a jelmezek évről évre kreatívabbak, szinte természetes, hogy minden valamirevaló csapat egyenruhában töltse a kolbász. No meg a pálinkát, mert az is szervesen hozzátartozik a magyar gasztrokultúrához. Itt az a természetes, hogy férfiember nyakba akasztott kupicával indul el az asztalok között. Számítva arra, hogy úgyis beleszalad egy-egy ismerősbe…

A hangulatot folyamatos élőzene alapozta meg. Gyakorlatilag a rendezvény megnyitása pillanatában táncolók lepték el a „parkettet”, jól megszervezve, hogy ne csak a párok, hanem a húsdarálók is forogjanak.  

A nap egyik csúcspontja a lemezlovas DJ Dominque retro bulija volt, aki a délutánra megfáradt, asztalokra dőlt töltőket is csatasorba állította.

Rendkívül színes volt az idei fesztivál résztvevőinek palettája:

Más bányászvárosok képviselői is tiszteletüket a rendezvényen. Várpalotáról, Pusztavámról és Szászvárról is érkeztek kolbásztöltők, akik Steinerbrunner Győzőnének, a Komlóverzum Látogatóközpont igazgatójának, egyben a Magyarországi Bányásztelepülések Országos Szövetsége (MABOSZ) vezetőjének meghívására vettek részt a fesztiválon. A pusztavámi csapatot egykori móri és pusztavámi bányászok alkották, de volt köztük oroszlányi bányában dolgozó kolléga is. Egy asztallal arrébb töltöttek kolbászt a várpalotaiak, akiknek hozzáértését bizonyítja, hogy a zsűri különdíjjal ismerte el mintájuk minőségét. Nem is olyan messziről Szászvárról is érkezett csapat a fesztiválra, hangsúlyozták, hogy Szászvár mellett a környékbeli bányásztelepülések, Vékény, Máza és Váralja képviselői is csapatuk tagjai.

Természetesen a közélet és a politika résztvevői közül is többen részt vettek a rendezvényen. A fesztivál megnyitóján dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Messzebbről érkezett Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője, aki szintén segített párttársainak a darálásban. Dr. Hoppál Péter kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője, a rendezvény védnöke az eredményhirdetésen adott át díjakat.

A nemzetközi légkör ezúttal is adott volt, hiszen Franciaországból, Szlovákiából, Németországból, Horvátországból és Kárpátaljáról is érkeztek delegációk. Kárpátaljáról (Beregszász), Horvátországból (Valpovo, Zágráb és Pula környéke), Dunaszerdahelyről (Szlovákia), a németországi Benningenből és a francia Eragny-ből érkezett kolbásztöltők adták. Sokan közülük már sokadik éve jelennek meg a komlói rendezvényen. Horvátországból szintén szép számmal érkeztek versenyzők. A valpovói vendégeken kívül – Hári József és Ott József vezetésével – a Zágráb melletti Samobor, Sveti Nedelja és a Pulához közeli Sveti Petar u Šumi képviselői is nálunk töltötték a kolbászt.

A verseny végeredményét tekintve a dobogó harmadik fokára a Mánfa csapata, a másodikra a Szászi kolbászok csapata, a legfelső fokára pedig a Szabolcsi húsfeldolgozó csapata állhatott. Az eseményről videós anyagot sikerült összeállítanom, amit a Komlói Újság oldalán lehet megtekinteni más egyéb tartalmakkal kibővítve. Ez volt az első fesztiválom, amit a sportcsarnokban töltöttem és meg kell, hogy mondjam a hangulat tényleg pazar volt. A kolbásztöltő fesztivál nem csak egy verseny, hanem egy közösségi ünnep, amely során rég nem látott barátok, ismerősök találkozhatnak hosszú idő után.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük