PTE MIK

Télűző tradíciók – Valborg

By hizsnyikb márc 18, 2024

A Valborgmässoafton, vagy más néven Valborg-, hagyományos svéd tavaszköszöntő ünnep, amelyet április 30-án ünnepelnek. Amikor Svédországban jártam, volt szerencsém személyesen megtapasztalni az ünnepséget Dalarna tartomány egyik legnagyobb összejövetelén. Ez az esemény az évszakváltás, a tavasz köszöntése és az ősi pogány, valamint keresztény hagyományok összeolvadása. A Valborg az év egyik legnagyobb és legvidámabb közösségi ünnepe Svédországban.

Az esemény egyik legjellegzetesebb eleme a máglyagyújtás. Az emberek gyakran nagy közösségi máglyákat építenek, és estefelé gyújtják meg azokat. Ezek a máglyák hagyományosan a tél végét és az élet újjászületését szimbolizálják, és megvilágosítják az éjszakát, miközben ünneplik a tavasz közeledtét. A Valborgskörkar vagy Valborgskvad, amelyen a máglya körül énekelnek és táncolnak, és az Uppsala Universitet diákjai énekléssel, táncolással és hagyományos felvonulásokkal hajnalig tartó különleges eseményeken vesznek részt.

A rendezvény számomra a busójárás hatalmas máglyáira emlékeztetett, azzal a különbséggel, hogy itt február végéhez két hónappal később, április végén égetik el a telet. Érthető is, hiszem Svédországban sok helyen még áprilisban is megmarad a hó.

A Valborg ünnepén a svéd városokban és falvakban gyakran rendeznek különféle programokat és eseményeket. A máglyagyújtások mellett közösségi összejöveteleket, koncerteket, színházi előadásokat, kézműves vásárokat és kulturális rendezvényeket is tartanak. Az emberek a barátaikkal és a családtagjaikkal összegyűlnek, hogy együtt ünnepeljenek, táncoljanak és élvezzék az estét. Az este fénypontja pedig a tűzijátékok kilövése.

A Valborg ünnepén az emberek hagyományosan az otthonaik előtt is meggyújtanak kisebb máglyákat vagy gyertyákat a barátaikkal és szomszédaikkal közösen,  ünnepelve egy hangulatos estét.

Összességében a Valborgmässoafton egy vidám közösségi ünnep Svédországban, amely az évszakváltást és a tavasz közeledtét köszönti, miközben hagyományos és modern elemeket ötvöz.

fotó: pexels

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük