PTE MIK

Került már ki jelszód a nyilvánosságra? A Google Chrome megmondja!

By Oláh Levente márc 20, 2024

Forrás: Bleepingcomputer

A Google azt mondja, hogy a Chrome biztonsági ellenőrzés funkciója a háttérben fog működni, hogy ellenőrizze, hogy a webböngészőben mentett jelszavak ki lettek-e téve valamilyen biztonsági veszélynek.

A Chrome továbbá értesíteni fogja az asztali felhasználókat, ha olyan bővítményeket használnak, amelyeket veszélyesnek jelöltek (és eltávolították őket a Chrome webáruházból), illetve ha a legfrissebb Chrome verziót használják, vagy ha a biztonságos böngészés engedélyezve van annak érdekében, hogy blokkolja a Google listáján potenciálisan biztonságtalan weboldalakat.

„A Chrome biztonsági ellenőrzése mostantól automatikusan futni fog háttérben az asztali gépeken,” mondta Sabine Borsay, a Chrome-csoport termékmenedzsere. „Ezek az értesítések megjelennek a Chrome három pontos menüjében, így kezelhetjük az incidenst.”

Emellett a Google kibővíti a biztonsági ellenőrzés funkcionalitását annak érdekében, hogy automatikusan visszavonja az engedélyeket, például a felhasználók helyéhez vagy mikrofonjához való hozzáférést olyan webhelyek esetében, amelyeket már régóta nem látogattak meg.

A biztonsági ellenőrzést továbbfejlesztik annak érdekében, hogy figyelmeztessen a kevésbé aktív webhelyekre, amelyek túlzott számú értesítést jelenítenek meg, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan kikapcsolják azokat.

A 2020 decemberében bemutatott biztonsági ellenőrzés összehasonlítja a bejelentkezési adatokat az adatlopásokban kiszivárgottakkal. Emellett ellenőrzi a gyenge és könnyen kitalálható jelszavakat, amelyek kitetté teszik a felhasználókat a brutális támadásoknak vagy jelszófeltörési kísérleteknek.

Forrás: Google

A következő hetek során a Google bevezet egy új Chrome funkciót, amely lehetővé teszi az asztali felhasználók számára, hogy elmenthessék a lapcsoportokat, és folytathassák a böngészést más asztali eszközökön.

A Chrome teljesítményvezérlőit, például a memóriatakarékos üzemmódot is frissítik, több információval arról, hogy hogyan teszik a böngészőt folyékonyabbá.

„Azt a funkciót nemrégiben hozzáadtuk, hogy a felhasználó több részletet kapjon a lapok memóriafelhasználásáról, amikor az oldal füle fölé viszi a kurzort memóriatakarékos üzemmódban, beleértve a lehetséges memóriamegtakarítást is, amikor inaktívvá válnak az oldalak. Könnyebbé tettük azoknak a webhelyeknek a megtartását, amelyek mindig aktívak maradnak” – mondta Borsay.

A Google tovább javította a Chrome-felhasználók internetbiztonságát azzal, hogy automatikusan HTTPS kérésekké frissíti az összes bizonytalan HTTP kérést.

Ennek a funkciónak a korlátozott bevezetése júliusban kezdődött, de 2023 októberére már az összes felhasználó számára elérhetővé vált.

A cég továbbá szeptemberben bejelentette, hogy a biztonságos böngészés funkcióval valós idejű visszaélési védelmet biztosít minden felhasználó számára, a helyileg tárolt ismert rosszindulatú URL-ek listáját használva.

Forrás: Bleepingcomputer

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük