PTE MIK

Így készülj fel, hogy a közönség figyelme ne lankadjon! 6+1 tipp

By Guzsvány Réka júl 28, 2023
A person writing business plan on white board

Prezentációs technikák 2. rész

 

 

Határozd meg a célközönségedet!

 

Gyerekeknek adsz elő? Vagy doktori diplomával rendelkező felnőtteknek? – A teremben lévő legfiatalabb személy szintjén kell előadnod. Készülhetsz profi előadással, szakszavakkal is dobálózhatsz, de mindez hiábavaló, ha a célközönséged nem érti.

 

Beszélj érthetően!

Legutóbbi előadásom során nehéz volt előre bemérni, hogy milyen korosztályra számítsak. Tudtam, hogy ott lesz a sajtó is. Felkészültem a legjobb tudásom szerint, de „Az ördög nem alszik” (). Az összes lehetséges technikai tervem (5 verzió) kudarcot vallott. Így az alapokhoz kellett visszamenni. Javarészt középiskolások voltak a hallgatóság soraiban, így az ő nyelvükön kellett előadni. De a legfiatalabb gyerek egy 10 éves lány volt. Ezért a célom az volt, hogy ő is értse. Néhány szó kivételével az egész előadás érthető és követhető volt mindenki számára, mindazok ellenére, hogy egy elég nehéz és komoly témáról volt szó. Lehet, hogy az utolsó pillanatban szembesülünk a célközönségünkkel, de tudni kell rugalmasnak lenni és igazodni a váratlan helyzetekhez. Ne ess pánikba, ne kapkodj! Egy szó mint száz, ha ismered a célközönségedet, jöhet a következő lépés:

 

Tervezd meg, készülj elő!

Fontos a prezentáció gondos megtervezése. Gyakorold be a nyitószövegedet, hogy azt mindig, minden körülmények között tudd. A kezdetleges lámpaláz legyőzésére ez már egy jó kezdés. És jó, ha tudod az utolsó mondatodat is.

                   Jelenj meg! – időben

Öltözz elegánsan, de ne legyél kihívó! Sokat számít az első benyomás. Ezért ha tudod, hogy előadsz, legyél pontos is.

                   Figyelj a testedre!

Ügyelj a nonverbális kommunikációdra! Legyél összhangban magaddal! Előadóként ügyelj az arc, a kezek gesztusaira és a testtartásodra! A hallgatóság reakcióit a nonverbális jelek alapján tudod szűrni! Ha felismered a reakciókat, tudsz válaszreakciókat is adni.

Előadóként kerüld a vigyázzállást, a nagy terpeszt, a lábkeresztezést, hogy az egyik lábad elöl vagy széken legyen. Helyette inkább kis terpeszben adj elő.

Ami bizalomébresztő lehet: udvarias mosoly, bizalmas mosoly, bólintás, őszinte mosoly felvont szemöldökkel, mosoly oldalra billentett fejjel, stresszmentes ajak. Kerüld az orr megérintését, a száj eltakarását, homlokráncolással a hunyorgást, a ruházat igazgatását, a csípőre tett kezet vagy ökölbe szorított kézfejet. Helyette ha csípőre teszed a kezedet, a kézfejed legyen hátul. (Petersburger Production: Add el magad – Prezentációs technikák)

A nonverbális kommunikáció alkalmazása során a legfontosabb, hogy hitelesek maradjunk. Gyakorolni kell az alkalmazását és a megértését is. Mert kontextusban kell vizsgálni minden egyes helyzetet, különben könnyű félreérteni a jeleket.

                     Fontos a vizuális összhang!

Régen a prezentációt papírra szerkesztettük és úgy adtuk elő. Ma már digitális világban élünk, különböző felületek vannak a segítségünkre, így vizuálisan is jó előadást tehetünk össze. Fontos, hogy az egész mondott szöveg könnyebb megértését vizuális elemek ábrák, videók segíthetik.

Figyelj a designra! Legyél következetes, és csak óvatosan a rikító színekkel!

 

Plusz egy tipp!

 

Nézz TEDx videókat. Ott igazán jó előadás-módszertanokat és taktikákat leshetsz el.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük