PTE MIK

Prezentációs technikák 1. rész

By Guzsvány Réka júl 28, 2023
Happy young businessman presenting bar chart on whiteboard to his colleagues at meeting in conference room

A mai világban elengedhetetlen egy jó prezentáció. De vajon milyen a jó előadás, és milyen a jó előadó? Azt gondolnánk, ez vagy valakinek a vérében van, vagy nincs. Vagy tud előadni, vagy nem. Azonban, ha ez így lenne, nem foglalkozna a témával senki sem, mert nem lenne értelme.

A technológia fejlődésnek köszönhetően rengeteg inger ér bennünket, nehéz megtartani a figyelmet és a fókuszt. A profik folyamatosan képezik magukat e téren, hogy haladni tudjanak a korral, és csiszolják előadás-módszertanukat. A hiteles előadáshoz pedig elengedhetetlen a folyamatos fejlődés és az önismeret.

Az alábbiakban a jó prezentáció aspektusait és gyakorlati javaslatokat helyezek egyes szám második személyben az olvasó elé. Hiszen sokkal több dologra kell figyelnünk, mint azt gondolnánk.

Milyen a jó előadó?

 

Ha igazán jól akarjuk csinálni, sokkal mélyebbről kell elkezdenünk egy prezentáció összeállítását. Ezért az első lépésünk az önismeret.

Tedd fel magadnak a kérdéseket: Szeretsz emberek előtt beszélni? Vagy ha ki kell állnod, lámpalázas leszel és dadogni kezdesz?

Második lépésként emlékezz és elemezz.

Ki volt a kedvenc előadód? Mi tetszett nála? Volt olyan, ahol halálra untad magadat, és legszívesebben bárhol máshol lettél volna?

 

Miután a kérdésekre tudod a választ, már tisztában vagy vele, mi az a hatás, amit te szeretnél elérni. Szeretnél magabiztosan beszélni? Egyszerű a feladat, készülj fel! De hogyan, ha bármelyik pillanatban behúzhatod a kéziféket, ha meglátod az embereket? – teszed fel magadnak a teljesen jogos kérdést. Nincs tuti recept, mert ha lenne, mindenki profi előadó lenne. De vannak trükkök és taktikák, amelyek segíthetnek. Ezeket gyűjtöttem most neked össze.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük