Te is úgy vagy vele, hogy szívesen bekuckózol a hideg téli napokon és csak bentről lesed a kinti hideget?
Na, persze nem arra gondolok, amikor havazik, és hull a hó, mert olyankor hirtelen azok is a szabadba vágynak, akik nem szeretik a hideget…
Vagy mégis, arra is gondolok? Igazából jó társaságban egy-két bögre forró teát kortyolgatva nagyon élvezetes és meditatív tud lenni önmagában a havazás figyelése is, akár órák hosszat is.
Ilyen napokra hoztam nektek a házi nutella receptjét egy kis kényeztetésnek a tea mellé. Ráadásul tejmentes is, így érzékenyebbek is fogyaszthatják vízzel vagy, ahogy én szeretem, kókusztejjel.
Lássuk, hogyan készül!
Kell bele 40 dkg pirított törökmogyoró. 150 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig kell pirítani egy tepsin a törökmogyorót, így a héját is könnyű ledörzsölni, nem lesz kesernyés ízű a mogyorókrémünk. Magamnak szoktam pirítani, de most volt a vásárcsarnokban pirítva is, ráadásul egy áron a pirítatlannal, így azt vettem meg.
Elkezdtem aprítani robotgépben.
És tovább aprítottam, míg az összes törökmogyoró porszerűvé vált és belefért az aprítóba.
Elkezdett krémessé válni, de még elég sűrű volt, amint láthatjátok is.
Itt is látszik, hogy még nem elég krémes, de alakul.
Itt elérte az általam kívánt krémességet. Nagyjából 8-10 percet járt a 600 W-os Bosch gép. Krémesebb is lett, mint az első próbálkozásom, amikor csak olyan 4-5 percet dolgozott a gép.
Kelleni fog még 4 ek. kakaópor, 5 dkg kakaóvaj, 1 csapott tk. őrölt vanília (vagy egy friss vaníliarúd kikapart magjai) és 1 dl kókusztej vagy víz. Illetve ami nincs a képen, 3 ek. méz és egy csipetnyi só.
Ez lenne a nyers kakaóvaj, bioboltokban lehet kapni.
Itt pedig már fel is olvasztottam a kakaóvajat.
Itt összekevertem már a darált törökmogyorót, a kakaóport, a felolvasztott kakaóvajat a mixerben és a kis üvegtálban pedig a mézet, a sót és a vaníliát.
Alaposan elkevertem a géppel.
Végül hozzáadtam a kókusztejet is fokozatosan adagolva, míg megfelelő állagú nem lett.
Ezt csak mert szépen fest, ahogy elegyednek.
Befőttes üvegekbe töltöttem. Egész sok lett! Hűtőben tárolhatjuk pár hétig.
Az alapreceptet pedig ki-ki ízlése szerint bolondíthatja is akár, például reszelt narancshéjjal, frissen őrölt kardamommal, liofilizált bogyósokkal és a többi.
Kellemes bekuckózást!
Az összes kép saját fotó.