Ki szerettem volna próbálni a mustárt főzve és főzés nélkül is elkészítve, hogy összehasonlíthassam, melyik esetben milyen csípős lesz.
Főzve készítve
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/332137856_739860907706546_2238013890926974558_n-1024x754.jpg)
A hozzávalókat láthatjátok szép sorban balról jobbra és fentről lefelé haladva:
1 dl víz, 1 dl almaecet (fehérborecet is jó), zöldfűszerek, só, kurkuma a kis üvegtálban, 100 gramm mustármag, 3 fokhagymagerezd, 1 kis gyömbérdarab, méz ízlés szerint (elhagyható) a barna tányéron, friss petrezselyem (opcionális), 1 dl olívaolaj a kis bögrében.
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/mustár_2-1024x761.jpg)
Először ledaráltam a mustármagot, majd pépesítettem a fokhagymát és a gyömbért, ahogy láthatjátok is a változást.
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/mustár_3-1024x857.jpg)
Elkezdtem összekeverni egy fazékban a hozzávalókat, először a darált mustármagot és a fűszereket (ízlés szerint).
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/mustár_4-1024x1003.jpg)
Ezután hozzáadtam a pépesített fokhagymát és gyömbért, illetve a vizet és az almaecetet is.
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/mustár_5-1024x980.jpg)
Ezt követően elkezdtem melegíteni alacsony lángon, állandó kavargatás mellett. Ha rottyant, akkor már jó, de ha gyengébb mustárt szeretnénk, főzzük hosszabban! Nagyjából 10–15 percet főztem állandó kavargatás mellett alacsony-közepes lángon. Így most egész enyhe lett.
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/333788707_1591296258012522_5707147565998558641_n-1024x769.jpg)
Amikor elérte a kívánt ízt, levettem a tűzhelyről és hagytam kihűlni. Az olívaolajat (csak 0,5 dl-et, mert nem szeretem a markáns olívaolaj ízt) hideg mustárba kevertem, hogy a zsírsavai ne sérüljenek. Illetve a mézet is és a friss petrezselymet is ekkor kevertem bele, megőrizve hatóanyagaikat.
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/333594732_501952328592160_4488061291598634606_n-1024x768.jpg)
Végül befőttes üvegbe tettem. Hűtőben tárolhatjuk és használat előtt érdemes összekeverni, mert az olaj különválhat a többi összetevőtől.
Főzés nélkül, fokhagyma, gyömbér és olívaolaj nélkül
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/331501506_1893113531043082_7134134795342058819_n-1024x768.jpg)
A ledarált mustármaghoz hozzáadtam a vizet és az almaecetet (lehet fehérborecetet is).
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/333139053_214037191176052_4373992573616279419_n-1024x768.jpg)
Hagytam állni 4 órán át, hogy ne legyen olyan csípős. Közben szépen magába is szívta a vizet és az almaecetet, ahogy láthatjátok is.
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/332058238_1547908025697085_7860198664190029407_n-1024x768.jpg)
Ezután fűszereztem: sóval, kurkumával és sok majoranna került bele.
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/331593385_725619202402059_7852000688478557015_n-1024x768.jpg)
Összekevertem a mézzel is. Ebbe nem tettem olívaolajat, mert nekem túl jellegzetes az íze. Csípősnek így is nagyon csípős lett ez a változat. A főzést javaslom.
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/328222380_930108695007978_3407027498158540310_n-1024x769.jpg)
Végül befőttes üvegbe tettem. Hűtőben tárolhatjuk.
A saját házi mustáramat pácoláshoz és ételekbe keverve szoktam felhasználni, önmagában mustárként (például szendvicshez) csak ritkán fogyasztom. A tökéletesítése további kísérletezést igényel.
Szép napot kívánok mindenkinek! Jó kísérletezést!
Az összes kép saját fotó.
A receptet több receptből készítettem.