PTE MIK

Hundertwasser művészete – az organikus építészet kiemelkedő alakja

By hizsnyikb febr 7, 2024

Friedensreich Hundertwasser (1928–2000) osztrák művész, építész és filozófus volt, aki az expresszionizmus és az absztrakció területén ért el jelentős sikereket. Az alkotásaiban kiemelkedik a színek gazdagsága, a szerves formák, valamint az egyedi és fantáziadús tervezés. Hundertwasser nemcsak a művészet területén tevékenykedett, hanem építészként is, olyan épületeket tervezve, amelyek szervesen illeszkednek a természetbe és egyedi építészeti stílusát tükrözik.

Hundertwasser művészetében rendkívül fontos szerepet játszanak a színek és formák. Színpalettájában a vibráló és élénk színek mellett gyakran megtalálhatók a földszínek és az organikus tónusok. A körök, a hullámos vonalak és a szerves formák a művész kifejező eszközei, amelyekkel életet lehel alkotásaiba.

Hundertwasser a szabadság és az egyediség hívének tartotta magát. Művészetében és filozófiájában gyakran hangsúlyozta az egyéni kifejezés fontosságát és ellenállt a szabályozott, egyhangú építészeti és művészeti stílusoknak.

Egy különleges filozófiával rendelkezett, amit az „Első Bőr” elméletnek nevezett. Eszerint minden embernek saját „első bőre” van, amely az egyediséget és a természettel való összhangot szimbolizálja. Ennek a gondolatnak az építészeti tervezésben is megvolt a maga kifejeződése.

Hundertwasser nemcsak művész volt, hanem olyan egyedi épületek tervezésével is foglalkozott, amelyek organikusak, kreatívak és az emberek számára kellemesek. Ezek az épületek gyakran úgynevezett „fenyegetett négyzetekkel” rendelkeznek, amelyeket a művész úgy tartott, hogy szakítanak az unalmas, négyzetes építészeti formákkal.

A művész elkötelezett volt a környezetvédelem iránt. Építészeti tervezésében hangsúlyt fektetett az ökológiai fenntarthatóságra, például tetőkertek, esővízgyűjtő rendszerek és a természettel való harmónia beépítésével.

Amikor egy évvel ezelőtt Bécsben meglátogattam a Hunderwasser múzeumot, mintha egy másik valóságban jártam volna. A múzeumban a talaj a megszokottól eltérően nem egyenes, hanem egyenetlen, mintha hullámozna, amit az építész szándékosan tervezett így, hogy az épület látogatása olyan élmény legyen, mintha a természetben tartózkodnánk, hiszen ott sem teljesen egyenes a talaj.

Hundertwasser élete során rengeteg festményt, grafikát és épületet alkotott. Művészi és építészeti munkássága napjainkban is jelentős hatással van a művészetre és az építészetre, kiállításai világszerte továbbra is inspirációt nyújtanak azoknak, akik érdeklődnek az egyediség és az expresszív kifejezés iránt. A Hundertwasserhaus bécsi lakóház, amelyet ő tervezett, ma is az egyik legismertebb példája az organikus és színes építészeti stílusnak.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük