PTE MIK

Gyógyfürdők Magyarországon 5. – Hévíz

By hizsnyikb febr 7, 2024

A Hévízi Gyógyfürdő Magyarország egyik legismertebb és legnagyobb termáltava, és ahogy a nevében is szerepel, Hévízen található. A tófürdő különlegessége, hogy Európa legnagyobb biológiailag aktív termáltava, és vizének hőmérséklete télen sem csökken jelentősen, ami egész évben lehetővé teszi a fürdést. A víz, amelyben ásványok, kéntartalmú hidrogén-karbonát található, különleges gyógyhatásokkal rendelkezik, például ízületi problémák, bőrbetegségek és mozgásszervi panaszok enyhítésére.

A hévízi gyógytó története a római időkig nyúlik vissza. Az ókorban már ismerték a forró vizű tavak gyógyító hatásait. Római kori falfestmények is ábrázolják, ahogy a fürdőzők élvezik a hévízi tó vizét. A török időszakban, a 16. és 17. században, a törökök is felfedezték a hévízi gyógytó gyógyító erejét. Ebben az időszakban törökfürdők és mosodák épültek a tó körül. A Hévízi Tó hosszú időn keresztül természetes környezetében létezett, és a 18. században kezdték el fokozottabban értékelni gyógyító hatásait. A tó körül először csak egyszerű fürdőházak épültek, majd a 19. században a környék hírnevének növekedésével kialakult a hévízi gyógyfürdő. A 20. században a fürdő további fejlesztéseket és modernizációt élt meg. Az 1960-as években egy új, modern gyógyfürdő épült a tó partján, amely magában foglalta a termálmedencéket, gyógykezeléseket, szaunákat és egyéb szolgáltatásokat. Napjainkban a hévízi tófürdő a hévízi gyógytó körül épült és Európa egyik legismertebb gyógyturisztikai központja lett. A fürdő kiterjedt szolgáltatásokat kínál, beleértve a különféle gyógykezeléseket, wellness-lehetőségeket, és egyedi gyógyiszapkezeléseket.

Hévíz mindennek köszönhetően nem csak a magyar, de a külföldi turisták kedvelt üdülőhelye. A tófürdő látogatása mellett a környék más látnivalókat is tartogat, mint például a tó mellett közvetlenül található Véderdő, ahol a kiépített Tavirózsa tanösvényen sétálva mézgás égerek és mocsári ciprusok között mintha egy másik világba csöppennénk. Ugyanis itt kanyarog a tó kifolyója, és ha télen látogatunk ide, a meleg vízből felszálló gőz egészen misztikus látványt nyújt.

Hévíz városában számos apartman és hotel nyújt szállás lehetőséget, valamint szuvenírboltok és éttermek sorakoznak az utcákon. Személyes kedvencem a fürdőtől csupán néhány percre található Lacikonyha, ami autentikus magyar ételekkel mint például gulyással és különféle pörköltekkel, valamint forraltborral várja a betérő éhes szájakat.

A Hévízi Tófürdő látogatása egyfajta utazás a múltba, ámbár fürdő ma is folyamatosan fejlődik, hogy a gyógyító szolgáltatásokon keresztül minél jobb élményt nyújtson a látogatóknak.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük