PTE MIK

Hogyan legyél produktív?

By hieglzso máj 1, 2024

Az egyetem és a sport mellett kevés idő áll rendelkezésemre a mindennapokban. Lassan vizsgaidőszak, érkeznek a döntő fontosságú mérkőzések a bajnokságban és mind a két téren helyt szeretnék állni. Nem arról vagyok híres, hogy jól be tudom osztani az időmet. Sajnos gyakran előfordul, hogy egy-egy feladattal vagy beadandóval csúszok. Úgy érzem, tudom, mi az, amin tudnék változtatni, azonban meg kell hogy mondjam, rövid időn belül nehéz elhagyni a rossz szokásaimat. Találtam pár hasznos tippet, ami segíthet, hogyan legyek jóval hatékonyabb, amit most szeretnék megosztani veletek.

1. Listaírás

A listák tök jók, hasznosak, segítenek abban, hogy motiváltabb legyél, mert nincs is jobb, mint kihúzni valamit, ami már régóta fenyegetően nézett vissza rád egy lapról. És amint kipipáltad, büszkélkedhetsz, hogy kész vagy vele. Én különösen szeretem a listákat, és nem csak azokat, amikre a teendők kerülnek. Gyakorlatilag én vagyok a Mikulás a listáimmal. Ajánlom mindenkinek, mert szuper mentálhigiénés eszköz.

2. Reggelek

Van korán reggel valami a levegőben, amitől produktívabb az ember, én legalábbis biztos. Ráadásul, ha korábban kelsz, olyan lesz, mintha több óra lenne a napban. De még ha nem is kelsz fel annyival előbb, hogy sokkal több időd legyen, már egy plusz félóra is elég rá, hogy nyugodtabban indulj neki a napnak. Egy lusta reggeli után még akár a hétfő is könnyebb.

3. Rutin

A struktúrák néha jók, néha rosszak. Én a rugalmasság híve vagyok (nem véletlen alakult úgy, hogy otthonról dolgozom), de azért valami minimális keret nem árt, különben tényleg csak végtelen olvasás, kockulás, felhőbámulás lenne a napból. Nem kell percre pontosan beosztanod az idődet (de hé, ha neked az működik, hajrá), de sokat segíthet, ha van egy napi rutin. Amit persze aztán szépen meg is lehet szegni…

4. Környezet

A környezeted hatással van a hangulatodra, így arra is, hogy mennyire leszel produktív. Én nem vagyok túl pedáns (és bár próbálom magamat a zseni meg a káosz esetével menteni, a háttérben inkább a lustaság, mintsem a zseniség áll), de tudom, hogy ha rendezett az a környezet, ahol dolgozom, akkor könnyebben is fog menni a munka és, igen, produktívabb leszek.

5. Motiváld magadat!

Ahhoz, hogy hosszú távon produktív tudj lenni, kifejezetten fontos a megfelelő lelki és testi jóllét. Annak érdekében, hogy fókuszáltan tudj koncentrálni, elengedhetetlen a kipihentség, mind testileg, mind szellemileg.

Ezt az öt dolgot nem túl nehéz betartani, még nekem sem, és ha úgy érzed, nem vagy olyan produktív, mint lehetnél, adj nekik egy esélyt. Én azt vallom, mindig csak a kezdet nehéz, a többi utána rutin folyamat.

Fotó: Pixabay

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük