PTE MIK

A lányok is megcsinálták!

By hieglzso máj 1, 2024

A férfi kéziseink után a női kézilabda- válogatott is ott lehet a franciaországi ötkarikás játékokon. Elmondásuk szerint nagy motivációs löketett adtak nekik a srácok teljesítményükkel, és ők sem akartak lemaradni, hiszen a selejtezős csoportot látva, a kijutáshoz megvolt az esély.

A selejtező tornán három, négy fős csoport alakult ki, ahonnan az első két helyezett kvalifikálhatta magát Párizsba. A mi csoportunkban a favoritnak számító svédek mellett Japánnal és a vízumproblémákkal küzdő, a selejtezőktől meghátrált Kamerun helyett Nagy-Britannia volt az ellenfelünk.

A mérkőzéseket tehát a Kamerunt helyettesítő britekkel kezdtük, ráadásul ezelőtt a két csapat soha nem játszott még egymással. A papírforma szerinte sima győzelemnek ígérkezett a találkozó, nem is nagyon volt miért izgulni, hiszen a mérkőzés az elejétől kezdve egy könnyed edzésnek felelt meg a lányok számára. Nagy-Britannia nem a kézilabdás múltjáról híres, mindenesetre vicces volt hallgatni Mark Hawkins szövetségi kapitányt, aki a kamerák előtt elmesélte, hogy egyesével hívogatta fel a játékosait, akik tanulmányaikat és munkájukat megszakítva vállalták a szereplést. Ez meg is látszott a csapaton, amely a mérkőzés elején még úgy, ahogy tartotta magát – volt egy meglepő, 3-0-s szériája is –, de hihetetlen mennyiségű hibát elkövetve esélyük sem volt arra, hogy megszorongassák a házigazdát. A magyarok a félidőben 24-6-ra vezettek, végül 49-11-re nyertek. Golovin kapitány szerint ez a csata edzésnek is gyenge volt.

A Következő ellenfelünk Japán volt. Győzelem esetén már biztosan olimpiai résztvevőnek mondhattuk magunkat, úgyhogy kulcsfontosságú mérkőzés következett. Az első támadásunknál Vámos kiharcolt büntetőjét Klujber Katrin értékesítette. Szépen fokozatosan növeltük az előnyünket, nem volt megtorpanás a játékunkban, és a 16. percre már 8-4-re vezettünk, ami a 20. percre 12-6-os eredményt jelentett. A félidőben pedig 18-11-es vezetéssel mentünk pihenőre. A 40. percre már tíz góllal, 23-13-ra vezettünk, szóval itt már nem volt kérdés a győzelem. Az utolsó negyed órában sem változott sokat a játék képe és végül 37-28-ra nyertünk, amivel kijutottunk az olimpiára.

Svédország ellen már teljesen felszabadultan, megkönnyebbülten léphettünk pályára. Jól is kezdtük a találkozót, 5-1-re is vezettünk és gyakorlatilag az egész félidőn keresztül tartani is tudtuk néhány gólos előnyünket, és a félidőre magabiztos 15-11-es vezetéssel fordultunk. A második játékrész elején felzárkóztak a svédek és akaratunk ellenére újra izgalmassá vált a mérkőzés, és majd a 38. percben ki is egyenlítettek. A fejek azonban rendben voltak a végjátékban, nem tudtak átlépni minket a svédek és újabb két-három gólos előnyhöz jutottunk. Az utolsó percekben kihasználva Győri-Lukács Viktória hatékonyságát, eldöntöttük a mérkőzés kimenetelét és 28-25-re diadalmaskodtunk. Álmomban sem gondoltam volna, hogy majd a nyári olimpián mindkét kézilabda csapatunknak szurkolhatunk, szóval le a kalappal a kéziseink előtt!

Fotó: Pixabay

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük