PTE MIK

Hegyikerékpározás: száguldás, szenvedély

By stankovicsmiklos jan 5, 2023

A természet által megalkotott óriások, a hegyek bölcs öregként emelkednek az emberek fölé.

A hegyikerékpárosok megpróbáljak megérteni a hegyek bölcsességét. Amikor bringával száguldasz lefelé a hegyről, akkor mindent elfelejtesz és szabadon repülsz, amikor útba esik egy-egy ugrató.      

Technika a rider(bringás) alatt

A hegyikerékpározás egy masszív technikai sport, hiszen fontos, hogy milyen típusú és felszereltségű kerékpáron gurulunk le a hegyről. A hegyikerékpározáson belül különböző kategóriákat különböztetünk meg, mint például enduro, XC, downhill stb. Én most a downhill kategóriára fogok koncentrálni. A downhill bringák a legrobusztusabb és legkeményebb bringák, amelyeket speciálisan arra terveztek, hogy a rider lefelé menjen a hegyről, viszont felfelé tekerésre nem alkalmasak. A downhill bringák úgynevezett nagy rugóúttal rendelkeznek, amely arra hivatott, hogy a különböző pályaelemeket (sziklák, gyökerek stb.) kirugózza és a ridert a cél elérésében segítse. Ezek a bringák sokkal nehezebbek, mint egy átlagos bicikli, mivel számos alkatrész sokkal nagyobb, mint általában. A kerekeknek alkalmasnak kell lenniük akár nagy sárban való haladásra is, pont ezért sokkal vastagabbak és sokkal nagyobbak rajtuk a bordák, amelyek a biztos tapadást biztosítják. A váznak hatalmas erőbehatásokat kell eltűrnie, Amikor elkezdünk downhillbringázni, akkor még elég egy egyszerű MTB is, azonban ahogy haladunk előre és akár még versenyeken is részt akarunk venni, úgy egyre inkább szükségessé válik a komoly és speciális technika.

Versenyek

A versenyzés számomra nem ismeretlen terep. Sikerült már megfordulnom pár hazai és egy szlovák kupaversenyen is. A versenyzés semmihez nem hasonlítható, ugyanis a hangulat és az emberben kavargó érzések mind-mind leírhatatlanok. A versenyző az idő ellen küzd. Az idő ellen, amit nem tudunk megállítani. Az idő ellen, amit nem tudunk létrehozni. Az idő ellen, amelyet a valóságban csak elveszíteni tudunk, és az idő az, amely érdekessé teszi a versenyeket a downhill világában. A versenyző célja az, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítse a kijelölt pályát és sokszor csupán ezredmásodperceken múlik a győzelem. Fontos a felkészülés, a koncentráció, a reakcióidő és hogy tiszteljük a hegyet.

Hogyan kezdtem el?

2019 őszén szokás szerint megrendezték a Mecsekendurot, amely kis hazánk egyik legrangosabb hegyikerékpáros-versenye, és nem mellesleg a Pécstől nem messze található Hosszúhetény település ad helyszínt neki. Hosszúhetényben lakom, pont ott, ahol a Mecsekenduro központja található, így éppen a közelembe esett a verseny utolsó szakasza, ahova el is mentem. Az az érzés, amelynek ott szemtanúja voltam egyszerűen rabul ejtett. Végignéztem, ahogy a versenyzők leszáguldanak a meredek domboldalon és beérnek a célba. Akkor ott eldöntöttem, hogy ezt a sport kell nekem.

„Csak egy életünk van, ezért merj élni!”     

fotók: https://www.welovecycling.com/hu/trekking-mtb/kemeny-versenyhez-kemeny-bringat-ilyen-a-downhill-bicikli/ es a Red Bull TV

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük