PTE MIK

Az egyetem az más! – friss gólyaként az egyetemen

By stankovicsmiklos jan 7, 2023

Miután sikeresen teljesítetem az érettségit (amely nem mellesleg a felnőtt élet felé volt az ajtó), már alig vártam, hogy az általam megjelölt egyetem jelezzen, hogy felvettek-e. A hír, amelyben az állt, hogy sikeresen bejutottam, teljesen lenyűgözött, hiszen már akkor éreztem, hogy valami nagyon meghatározó, sorsdöntő dolog fog velem történni. Az első napom az évnyitó volt az egyetemen, ahol teljesen beleszerettem az egyetem hangulatába. Miután végigültük a megnyitót, amely eléggé hosszú volt, különböző, az általunk választott szak csoportjába osztottak be minket, és az adott szakon egy felsőbb éves bemutattatta az egész egyetemet. A bemutatás alatt megismertük a fontos helyeket és néhány instrukcióval is gazdagabbak lettünk. Ezek után már csak az otthoni pihenés várt.

Egy nap az egyetemen

Reggel felkelek és kettő opció közül kell, hogy válasszak: az egyik, hogy a családi kocsijárattal vagy a távolsági busszal érem el Pécset. Pécsett ismét buszra szállok, ahol általában már lehet találkozni ismerős arcokkal. Miután leszállok a buszról, elindulok az egyetem felé, az út a legrosszabb esetben egy meredek dombon vezet fel, de ha szerencsém van a busszal, akkor már az egyetemen épületénél vagyok. Miután letelt a délelőtti „műszak”, azután egy kis ebéd következik, amelynek a nehézsége, hogy felnőttként magamnak kell eldöntenem: hogy többet költök egy rendes fogásra vagy megelégszem a péksüteménnyel is.  Az egyetemen legtöbbször 2 tanárral találkozom egy nap, így egy „tanóra” akár több órás is lehet. A tanórák általában 2-3 óra felé már véget is érnek, amely, mondhatni, egy kényelmes időpont. Ezek után egy hosszú séta vár rám, na persze nem olyan hosszú, mint a Hobbitban Zsákos Billbóra, de azért nem rövid.  Miután elértem középföldét, vagyis a buszpályaudvart, már csak a hazaút vár és az otthoni tanulás, pihenés.

Mi változik a gimnáziumhoz képest?

Nagyon sok minden, például rendelhetsz magadnak ennivalót vagy el is mehetsz kocsival a Mekibe, ami, valljuk be, nem rossz ahhoz képest, hogy a gimiben azt eszed, amit vagy reggel korán megveszel, vagy a híres-neves, igazi hungarikumnak számító iskolai ebédnél kapsz, hát, hogy is írjam… döntsétek el, melyik a jobb. Most, hogy kitárgyaltuk a hasunk megtöltését, most rátérhetünk arra a talán legfontosabb különbségre, hogy az egyetemen teljes mértékben saját magadat kontrollálod, és nemcsak az egyetemen, hanem otthon is. De tényleg, a szülők teljesen megváltoznak és máshogyan állnak hozzád. Az idődet ennek köszönhetően teljesen magadnak osztod be. Nagyon sok minden megváltozik, de talán ez a kettő igazán számottevően.

Az egyetemen én a televíziós műsorkészítő szakon tanulok, amelyet bátran ajánlok bárkinek, aki szeretné megtanulni a filmezés, a fotózás, a videózás minden apró titkát és összetevőjét. Az eddigi tapasztalatom alapján az egyetemen sokkal nyitottabbak az emberek és sokkal több lehetőség van az ismerkedésre, a hosszú távú kapcsolatok kialakítására. Az egyetem olyan kaland, amit nem érdemes kihagyni!           

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük