PTE MIK

Gyorstalpaló a munkakereséshez

By novreczkyflora dec 27, 2022 #munka
Forrás: debt.org

Munkát keresni, egyetem mellett, nem egy olcsó és könnyen elérhető mulatság. Legtöbben részmunkaidőseket keresnek, ami gyorsan betelik, mások a levelezős órarendjükhöz választanak teljes munkaidejű állást. De mégis hogyan talál az ember munkát bármilyen tapasztalat nélkül?

Ismerősök, család

A legalapvetőbb szituáció, amikor megkérdezzük az ismerősöket és a családot, hogy van-e valamilyen munkalehetőség náluk; esetleg besegíteni a háztartásba, lenyírni a füvet, vagy csak elmenni helyettük bevásárolni. Arra is akadhat példa, hogy valaki ismer még valakit, aki pont olyan kaliberű embert keres, amilyen te vagy. A kérdezés a legfontosabb.

Forrás: Getty Images

Az utcán

Manapság tele van az utca hirdetőtáblákkal, falragaszokkal, a boltok, éttermek ajtaján is láthatunk állásajánlatot –rengeteg helyre keresnek dolgozót. Az ember rutinosan ignorálja őket, szórólapnak vagy felesleges információnak könyveli el magában, túllendül rajta. Pedig így is találhatunk munkát! A legelső, hogy mindig a környékeden nézz szét, mielőtt belecsapnál a közepébe!

Diákszövetkezetek

Amíg diák vagy, hatalmas előnyöd van a munkakeresők körében. Fiatalos, rugalmas, gyorsan betanítható – legalább is ezeket állítják rólunk. Ha nem is hosszú távra, alkalmi munkára is érdemes jelentkezni, hiszen több és több „kisebb” munka a végén egy nagyot eredményez. A diákszövetkezeteknél számos lehetőség van, precízek és gyorsan ajánlanak munkát (először mindig alkalmit), majd, ha van rá lehetőség, részmunkaidős állások is fel-fel fognak bukkanni.

Internetes portálok

A legtöbb ember a kulcsszavas keresést használja, így számos platformon tud tájékozódni a legfrissebb munkákról, állásajánlatokról. Jelen esetben több a megbízható forrás (pl. profession.hu, Jooble, LinkedIn), viszont mindig vigyázni kell a kétes forrás hirdetésekkel (pl. Facebook poszt).

Forrás: ebu.ch

Mik a legfontosabbak egy állásinterjúnál?

Elsősorban, ami mindenképp kell, az önéletrajz. Ha a feljebb említett diákszövetkezetnél kerestél munkát, akkor ők elküldik a cégnek helyetted, viszont az állásinterjúra neked is magaddal kell vinni. A határozottság, az elszántság sem utolsó egy ilyen szituációban – mindig az első cselekvéseidből fogják levonni a következtetéseket.
Fontos, hogy tudj beszélni magadról. Hobbi, szabadidős tevékenység, az életed dióhéjban – becsapós, mert nem erre számítunk legelőször, viszont pont ezért jó, hogy ezekről kérdeznek, mivel feloldják az ember gátlásait, így megnyílik és komfortosan érzi magát a stresszes helyzetben.
Számít a kinézet. Néhány helyen előírás, elvárás a konszolidált megjelenés, a csinos öltözet, ezért mindig érdemes végig gondolnunk, hogy mivel tudnánk a legegyszerűbben teljesíteni az elvárásokat.
Ne alapozz mindent egy munkahelyre. Legyenek opcióid, választási lehetőségeid, sosem szabad egy helyen megállni és lecövekelni. Több helyen is érdemes keresgélni, mert nem mindig az első választás a legjobb vagy a legkomfortosabb.
Fontos a kompromisszum – nincs olyan, hogy mindig az egyik félnek van igaza, vagy ellenkező esetben a másiknak. Érdemes kommunikálni, megoldást találni az esetleges vitás helyzetekre – nem szabad egyből mindenbe belemenni.

A munkának, munkakeresésnek egyaránt megvannak a pozitív és negatív oldalai. Viszont, ha van egy kis előismeretünk, a folyamat nem lesz életidegen számunkra és könnyebben tudunk belecsöppenni a nagybetűs ÉLETbe.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük