PTE MIK

A társaság az alapja mindennek

By Fazekas Alíz júl 5, 2021

Sokan teszik fel azt a kérdést, hogy melyik jobb, ha kollégiumba vagy albérletbe költözik egy friss egyetemista. Nos mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is, de ami véleményem szerint a legfontosabb, az a tanulmányokkal kapcsolatos elhatározás. Amennyiben kellőképpen tudod kontrollálni az életed minden szakaszát, úgy nem lehet baj a kollégiumi élettel. Ott mindig pörög az élet, megannyi barátra tehetsz szert (akik akár szakon belül is tudnak segíteni), továbbá a Boszorkány kollégium a műszaki kar szempontjából remek helyen található. Leginkább építészek, de építők, formatervezők is rendszeresen dolgoznak közösen a folyosókon, ami a leadásokkal kapcsolatban egy hatalmas motivációs segítség lehet. Ha megtalálod a motiváló környezetedet, egymást segítve könnyedén túlgördültök az akadályokon. Azonban ha hagyod magad sodródni az árral, a kollégiumban bizony el is lehet veszni. Sajnos nemcsak felfelé, de lefelé is tud húzni egy társaság, ami könnyen lehet a tanulmányok elhúzódásának oka, és egy demotiváló társaságban akár fel sem tűnik, hogy ez bizony ciki. Albérletben is fennállhat ugyanez a „veszély”. Ezért ebből a szempontból nem is fontos, melyiket választjátok, amíg a megfelelő társak vannak mellettetek, mindkét verzió élvezetes.

Azt még megjegyezném, hogy a műszaki kar kollégiuma a Boszorkány kollégium – amint már említettem. Ebben a kollégiumban hihetetlenük pici szobák vannak. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy még a börtönben is nagyobb szobát kapnak a rabok. Ráadásul jobb időben meg lehet dögleni a melegben, ugyanis a szabályok szerint az ablakokat is csak bukóra lehet kinyitni. Ennek kompenzálására viszont rendelkezik egy stranddal, ami ugyan csak tanév végén nyit ki, de a diákoknak ingyenes. Ha nem vagy Kolbizes vagy ahhoz közeli tag, akkor bizony be kell érnetek az egérlyukkal, mert bármennyire is hihetetlen, ha műszaki karos vagy, bizony itt találod meg a hasonló érdeklődésű társakat. Ami plusz pont a kollégiumot tekintve, hogy a Juhász Jenő Szakkollégium is az épületben helyezkedik el, ennek megannyi jó arc tagja van, plusz én.  (Továbbá ezt nem nagyon szokták hirdetni, de megsúgom, hogy aki tagja a szakkollégiumnak, annak helyet biztosítanak a Boszorkányban, így nem kell aggódni, melyik kollégiumban kapsz helyet.)

Személy szerint a tanulmányaim elején olyan közegbe kerültem, ahol magas volt a lemorzsolódási arány, és én is közel álltam ahhoz, hogy idő előtt befejezzem az egyetemet, ám időközben az életem új irányba terelődött. Azóta óriási sikereket érek el a tanulmányaimban, amikre eleinte nem is gondoltam volna, még a Kiválósági ösztöndíjat is elnyertem, és kétszer a Kriszbacher ösztöndíjat. Nem nagyzolásnak szánom, csak példának, hogy bizony a megfelelő környezet csodákra képes, és mindig lehet változtatni.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük