PTE MIK

Five Nights At Freddy’s filmkritika

By novreczkyflora nov 21, 2023

Sokunknak a magyar nevén „Öt Éjszaka Freddy Pizzázójában” van meg, hiszen így vetítik a hazai mozikban november másodika óta a világ egyik legújabban felkapott thrillerét.

Történetünk az 1970-es és a 2040-es időintervallum között játszódik, de nekünk elsősorban most a korábbi időpont lesz fontosabb. A játék egy „Freddy Fazbear’s Pizzeria” nevű helyen zajlik, ami régen közkedvelt hely volt a gyerekek számára. A játékos maga a biztonsági őr, akinek a helyre és az ott tartózkodó robotokra, azaz animatronicokra vigyáz – habár azt nem tudja, hogy éjszaka, amikor sötét van, ők életre kelnek…

A film magában hullámvölgyként élhető meg, hiszen vannak jó, nagyon jó, és hihetetlenül furcsa, valamint sehová sem tehető részei. Aki jobban ismeri a történetet és magát a játékot, annak okozhatott meglepetéseket a cselekmény, aki meg nem ismeri, annak pedig valószínűleg nem jöhetett annyira át, mint amennyire szerették volna. Voltak benne lehengerlő jelentek, a történethez és a játékhoz hű momentumok, de ugyanúgy felesleges vagy teljesen máshogy kivitelezett jelenetsorok.

 

VIGYÁZAT, A CIKK TÖBBI RÉSZLETE SPOILERT TARTALMAZ!

forrás: IMDb

 

Történetünk főhőse Mike Schmidt (Josh Hutcherson), aki biztonsági őrként dolgozik, majd egy félreérthető eset után kénytelen elhagyni a munkahelyét. Felajánlanak neki egy másik állást, de az sajnos éjszakai pozíció, ő pedig a húga, Abby miatt nem fogja elvállalni. Később kiderül, hogy Mike nagynénje pályázik húga gyámságára, ezért mégis elvállalja az éjszakai munkát, hogy legyen miből fedeznie a kiadásokat, és ne veszítse el a testvérét.
Az első két éjszaka eseménytelenül telik el, Mike-nak visszatérő rémálma van eltűnt testvérével, Garrettel, akit kiskorukban raboltak el, azóta se tudni, mi lett vele. A történetnek ez a másik cselekményszála, ami részben több figyelmet kap, mint maga az eredeti téma.
A harmadik éjszakától indulnak be a dolgok, amikor is megjelenik még egy szereplő, Vanessa, ő később akadályozója és hátráltatója lesz a cselekménynek. A történetből kiderül, miért mozognak az animatronicok, hova tűnt Garrett, ki az, aki felvette Mike-ot és mennyire befolyásolják őt a közben visszatérő rémálmai.

 

Én, mint nagy FNAF-fan, sokkal jobbra számítottam az előzetes alapján. Nagyon szépen belerakták az érdekes és rémisztő jeleneteket másfél percbe, felkeltve ezzel a figyelmet, hogy utána a filmvászon előtt ülve megnézzem a többi értelmetlen vagy esetleg sehová nem tehető táncos-zenés montázsokat. Nagyobb a körülötte lévő hype, mint amekkora volt a film durranása, ezt is mutatja a 76%-os visszaesés a bevétel terén a film bemutatásának második hete után. Az ijesztő részektől többet vár az ember egy thriller kapcsán, nagyon kevés volt benne, pedig maga a játék is ijesztő és félelmetes, egy úgymond kényelmetlen helyzetet teremtve.

Pozitívum a filmben, hogy a díszletek, a robotok és a helyszínek zseniálisan élethű hasonmását keltették a játékban megjelenteknek. Nagyon sok ún. „Easter Egg” is megjelenik a film közben, így érdemes odafigyelni rájuk, ha az ember nem a cselekményre, hanem a kivitelezésre figyel.

A filmnek lesz folytatása, még nincsen pontos dátum, 2024-25 környékére érkezik a Five Nights At Freddy’s 2-t.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük