PTE MIK

Emlékezzünk korunk tervezőire a MIK aulájában

By hizsnyikb dec 11, 2023

A MIK aulája érdekes építészetelméleti tablókiállításnak ad helyet, mely a Tamás Anna Mária által vezetett kurzus diákjainak 2023-ban készült tablóin keresztül mutatja be a modern építészet fontos képviselőit és munkásságukat.

„A tantárgy elsődleges célja az építészetelmélet,- mint tudományterület, az építészeti teóriák, tervezéselméleti teóriák alapvetések megismertetése, ezáltal a hallgatók építészeti szemléletének és kritikai gondolkozásának megalapozása. A kurzus a hagyományos mérnöki tananyagon túl olyan ismeretekkel bővíti a hallgatók szakmai tudását, melynek következtében széles látókörrel rendelkező, a társadalom és a kultúra területén magas műveltséggel bíró, a jövő kihívásaira rugalmasan és kreatívan reagálni képes építészekké válhatnak.” – olvasható a nyitó tablón.

A tablók részletesen mutatják be mind nemzetközi, mind magyar származású építészek munkáit, akik tervei évtizedeken keresztül formálták az építészetet, ezért a minket körülvevő terek nem úgy festenének, mint most. Ilyenek például a pécsi származású Breuer Marcell, a jelentős életművel rendelkező francia Le Corbusier, a Bauhaus egyik alapítója, Walter Gropius, vagy éppen a híres Vízesés-ház tervezője, Frank Lloyd Wright az Egyesült Államokból, de rajtuk kívül számos más kreatívról is olvashatunk a tablókon.

Breuer Marcell személyét kiemelném a felsorolásból, egyrészt pécsi vonatkozása miatt, másrészt mivel az elmúlt időben Pécsett több esemény is az ő nevére emlékszik. Munkássága jelentős a 20. századi építészet- és designtörténetben. Született Pécsett, 1902. május 21-én, világhírű magyar építész, formatervező, a Bauhaus diákja, Walter Gropius tanítványa, majd későbbi munkatársa. A Bauhaus a funkcionalizmusra, az egyszerűségre, valamint a kézművesség és a technológia egyesítésére való törekvései nagyban befolyásolták terveit. Breuer népszerűsítette az acél használatát a bútorokban és az építészetben, és olyan ikonikus darabokat hozott létre, mint a Vaszilij-szék, amely a Bauhaus egyik jelképéve vált, és amivel forradalmasította bútortervezést. Építészeti tervei gyakran letisztult, geometrikus vonalakat és formákat tartalmaztak, amelyek a rend és az egyszerűség érzését mutatják be.

Pécsről indult ugyan, de nem volt egyszerű az útja – főleg Magyarországon – a származása miatt, külföldön tanult, alkotott, és ott is halt meg. Pécsett a Zsolnay Negyedben a 2023. november 8-án nyílt „Hiány és emlékezet” időszakos kiállítás állít emléket neki, fókuszban a külföldre emigrált Breuer és hazája kapcsolatával, melynek címe.

Ugyanezen a napon adták át Pécsett a Breuer Marcel emléktáblát, szülőházának, az Irgalmasok utcája 4. szám falán, mely méltán emlékeztet a 20. század egyik legkbefolyásosabb magyar alakjára.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük