PTE MIK

Csibészelés, és a nyers etetés

By Bogíta jún 15, 2021

Mi is az a csibészelés?

Aki nagy kutyás… biztosan tudja, nekem most lett életemben először kutyám, egy kis fekete pulim, aki a Csibész névre hallgat. Minek folytán megtudtam azt is, hogy a „csibészelés” az egy létező fogalom, s nemcsak én hívom így a Csibésszel együtt eltöltött időt, játékot, közös tanulást.

A csibészelést jól bemutatja az alábbi videó:

„Az oktatott támadási stratégia nagyban eltér a kutya természetes stratégiájától, mivel az falkatámadást feltételez, azonban az őrző-védő kutya egyedül kell szembe szálljon egy emberrel. A tanított őrző-védő kutya a támadó bokája, vagy vádlija helyett felugorva a karját, vállát és nyakát támadja, illetve lendületét kihasználva ledönti a lábáról.”
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kutyanevel%C3%A9s_%C3%A9s_-kik%C3%A9pz%C3%A9s

Említettem, hogy sose volt kutyám, nem tanultam meg hogy „kell” bánni egy kutyussal. Sem azt, hogy hogyan viselkednek, reagálnak. Mi természetes, mi a barátságos, s mi az, amit nem ajánlatos hagyni már. Így aztán inkább elkerültem őket, bár vágyni gyerekként mindig vágytam sajátra.

És akkor most jött Csibész

Aki egy nagyon különleges kutya szerintem. Nem átlagos kutyaéletet élt. Azt, hogy egy éves koráig, ami olyan fontos, meghatározó időszak, mi történt vele, azt nem tudjuk. Most 6 éves. Mostantól én foglalkozom vele.

A szomszédból etették, de többségében egyedül töltötte napjait. Nagyon hálás, okos, és egyben félénk kutya is. Bár nem tudom, hogy ki félt kitől jobban, én tőle, vagy ő tőlem.

De szépen összebarátkoztunk, hallgat rám. Most veszi majd kezdetét a nevelése. Arról, hogy ez hogyan zajlik (ha valakinek kutyaoktató is a párja) lehet egy későbbi cikkben írok majd, még meglátom.

A következőkben a nyers etetésről szeretnék írni röviden eddig pusztán az olvasottak alapján.

Az utóbbi időben elkezdtem foglalkozni az egészséges étrenddel saját magam számára. Most hogy lett egy kutyám, fontosnak tartom, hogy ő is a lehető legegészségesebben étkezzen.

Vajon mi lehet az egészséges egy kutyának? Egy ragadozó „fenevadnak”. Biztos, hogy nem a csoki, és valószínűleg nem is a száraztáp. Ami nem túl természetes, egy csomó ipari gyártási eljáráson átesik, hasonlóan egészségtelen a kutyáknak, mint nekünk a feldolgozott, kész ételek. A kutyák egyenek húst. Nyers húst.

A nyers etetéssel kapcsolatban szerencsére egyre több információ elérhető.

Többek közt rátaláltam a következő Facebook-csoportra és honlapra:

https://www.facebook.com/groups/157650907907078
https://www.barfshop.hu/barf-nyersetetes-kutya

Ha beléptek a csoportba, hasznos információkat találhattok, tudtok kérdezni, élő az egész.

Találtam letölthető kisenciklopédiát az egyik posztban a barfozásról.

Így most szakszerűbben is meg tudom válaszolni, hogy mit egyenek a kutyák, ha a nyers etetés mellett döntünk.

  • nyers húst: 30-40% (de sertést tilos)
  • csontos húst: 40%
  • belsőségeket 5-10% (fele máj)
  • rostokat: zöldség, gyümölcs (húsban is van) 10-20%

Forrás: https://www.barfshop.hu/barf-nyersetetes-kutya

Az kutya emésztése úgy működik, hogy leginkább az állati fehérjéket (húsokat) és a zsírokat tudja lebontani, és energiát kinyerni belőlük. Szénhidrátokat csak kis mennyiségben. (Nincs is a nyálában amiláz, szénhidrátbontó enzim, mint nekünk, embereknek.) Nincs is minimális szénhidrátszükséglete. Barfozásnál ezt a zöldségek és gyümölcsök teszik ki, illetve a nyers zöldpacal. A legtöbb kutyatápnak 30-50%-a szénhidrát, így túlsúlyba kerül szervezetükben, illetve mint ballasztanyag kiürül.

Gondoljunk csak bele, mit is ennének, ettek a kutyák, farkasok a természetben. Vadásztak, s a prédát, a zsákmány fogyasztották el szőröstül-bőröstül… így jutottak hozzá mindenféle tápanyaghoz (fehérjék, zsírok, belsőségek, gyomor elfogyasztásával előemésztett rostokhoz is) a megfelelő arányban. Illetve elvétve fogyasztottak erdei gyümölcsöket, bogyósokat is.

Csibész szokott is kapni a táp mellett egy kis csontos húst, tepertőt, vagy disznósajtot, ami épp van. Szimpatikus lett a barfozás, az egésznek a kitalált rendszere, és az, hogy még az átszoktatás lépései is részletesen le vannak írva. Annyi különbséggel, hogy én a különböző kiegészítőket kihagynám, ha egyszer szeretnénk visszatérni a természeteshez, etessük úgy, ahogy a legjobb a kutyának, s a többit bízzuk a kutya alapvetően jól működő, természetes emésztőrendszerére.

Remélem egyre többen rátalálnak házi kedvencük helyes etetésére, s ha mást nem is, de a húsleveskészítés során megmaradt csontot vagy húsos csontot megosztják vele is.

Örömteli, szép napot mindenkinek!


Forrásként a Facebook-csoportból https://www.facebook.com/groups/157650907907078 letöltött pdf-et használtam elsősorban, illetve a fentebb megnevezett honlapot https://www.barfshop.hu/barf-nyersetetes-kutya.
A pdf nem teljesen publikus, a csoportba belépés után lesz elérhető.

By Bogíta

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük