PTE MIK

Építőmérnök versenyek

By Tuzok Ramóna jún 1, 2021

Ha az egyetemi megmérettetés nem lenne elég valakinek, akkor rengeteg olyan versenyre is benevezhet, mely nem csak szórakoztató, de a szakmai fejlődést is játékosan, akár csapatépítő jelleggel valósítja meg.

Az következő sorokban bemutatok néhány olyan főleg építőmérnököknek kitalált versenyt, melyet véleményem szerint egyszer mindenképp érdemes kipróbálni.

Kezdjük a találóan RECCS-nek nevezett tésztahíd-építő versennyel. A „Világbajnokság”-ot az Óbudai Egyetemen május környékén tartják meg. Bár egyszerű feladatnak tűnik egy spagettihíd megépítése, a tartós, szép híd létrehozása valódi mérnöki tudást igényel. A versenyre klasszikus híd és tartószerkezet kategóriában lehet nevezni. A feladat végrehajtása során több korlátnak is meg kell felelni. A hídnak tartalmaznia kell egy 50 mm széles útfelületet, tömege maximum 1 kg, a fesztávja pedig 1 méter lehet. A világbajnokságnak számító magyar versenyre több országból is érkeznek egyetemi csapatok, hogy összemérhessék tudásukat, s egy próbaterheléssel végül kiválasszák a győztes híd „személyét”.

Hasonló nemzetközileg is ismert versenyünk a MAPEI által évről évre megrendezendő Betonkenu Kupa, amelyet általában június második felében a Kopaszi-gáton tartanak. A másfél nap hosszúságúra nyúló versenyen először be kell mutatni az elkészített pályamunkák elméleti hátterét, a munkafolyamatot, hogy mindenki tanulhasson a megtapasztaltakból. A második nap pedig már a gyakorlati versenyekkel telik. A betonkenukkal az öbölben 3-féle futamot kell végrehajtani. Egy férfi, egy női és egy vegyes futam alatt mérik össze az egyetemek és a részt vevő külsős cégek képességeit.

A verseny maga persze ennél jóval többről szól. A csapatok nemcsak kenut készítenek betonból, hanem minden évben egy különböző paraméterekkel ellátott hidat is, amelyeket a Duna felett próbaterhelésnek vetnek alá. Ezen felül kiegészítő feladatok is szoktak lenni, így például beton kiegészítők készítése, melyre még betontextilből készített fűzőt és kalapot is alkottak a diákok. Az egyes részfeladatokat együttesen nézve állapítják meg a nyertesek sorrendjét.

Mivel ezeknek a versenyeknek nem alacsony az anyagköltségük, a kezdés előtt mindenképp érdemes támogatókat szerezni. De akár egyetemi, oktatói segítséget kérni a feladatok megvalósításához, hiszen így fogunk fejlődni a feladatok végrehajtása közben is. Ennek pedig meglesz a maga eredménye is. Hiszen a részvételek során a MIK csapata is hozott haza első helyezést a versenyről, noha csak háromszor voltunk részesei ennek az élménynek. A vírushelyzet miatt a tavalyi évben nem is rendezték meg a versenyt.

De idén érkezett helyette egy teljesen új építőmérnök-lelkesítő kihívás. A KÉSZ által szervezett HEXATLON névre hallgató, az építőmérnök szakot népszerűsítő verseny hat fordulóból áll. A feladatok során a versenyzőknek például hibákat kellett megkeresniük és kijavítaniuk terveken. Végül a döntőben egy mérnökfeladatot élőben kellett megoldani, ez egy legoelemekből készített híd tervezését és kivitelezését jelentette.

Ha a szakmai kihívás önmagában nem lenne elég, a nyeremény se csekély. A fődíj 2 millió forint és egy gyakornoki lehetőség a KÉSZ Csoportnál, de természetesen kellő mértékben díjazták a második és a harmadik helyezett törekvéseit is.

Érdemes tehát élni ezekkel a lehetőségekkel, mert nem leszünk örökké diákok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük