PTE MIK

Makk-játszma

By Bogíta jún 15, 2021

Érdekes cím… mennyi mindent jelenthet… és mégis egész egyszerűen kergetőző mókusokra utal egy kisfilmben, akik mindenáron maguknak akarják megszerezni a lehullott makkot.

Jelen bejegyzésemben egy korábbi vizsgamunkámat fogom bemutatni nektek, melynek elkészítése rendkívül izgalmas feladat volt.

Pár éve elvégeztem egy animáció- és mozgóképkészítő okj-s képzést Budapesten. A képzés végén mindenki készített egy pár perces kisfilmet.

Az én választásom a papírkivágásos animációra esett. Vannak köztetek televíziós műsorkészítők is, akiknek a kisfilm forgatása már a kisujjukban van.

A papírkivágásos animáció elkészítésének folyamata:

Először megszületik az ötlet, valami inspirál minket, majd ahogy az kezd letisztulni, megfogalmazódik a szinopszis és a filmnovella. Egyre bővebben írjuk le, mit is szeretnénk megvalósítani. Eleinte csak azt tudtam, hogy erdei állatokkal szeretnék egy állatmeseszerű történetet megalkotni.

A szinopszist azért is fotóztam be, hogy el lehessen olvasni a történetet.
Olvassátok bátran! 😉

Ezt követi a forgatókönyvek megírása, hisz nem szépirodalmi művet alkotunk. Szükségünk van egy technikai forgatókönyvre és egy képes forgatókönyvre, a story board-ra is.

Ezután elkezdhetjük a forgatáshoz szükséges dolgok legyártását: figura- és háttértervek.

Végül pár betekintőkép magába az elkészült alkotásba:

Igazán érdekes és izgalmas feladat volt.

Nagyon tetszett a story board-írás és a hátterek megtervezése. Három nagy fekete kartonra ragasztottam fel a kivágott fákat, amiket pasztellkrétával színeztem, és lakkal lefújtam, hogy tartósabb legyen.

Szintén újdonság volt, hogy figuraterveket kell készíteni, mivel én előbb megrajzoltam a mókusokat a forgatáshoz, és utólag kellett a sok-sokféle mókusból egy egységes, sematikusabb figuratervet varázsolni, amit fentebb láthattok is.

Mindegyik mókus teljesen egyedi, szinte lelkük van…

Jól megfigyelhetitek, hogy a korábban bemutatott, sematikusan ábrázolt figuraterv mókusa milyen sokféle változatban jelenik meg az elkészült kisfilmben szereplő mókusfigurákon. Varázslatosak. A kedvenceim helyet kaptak a szekrényemen is, hogy sokszor megcsodálhassam őket. Nem ért véget a filmes karrierjük…😂

Nekem viszont egyelőre igen. Most inkább építészetet tanulok.
Remélem, tudtam adni egy kis betekintést a kisfilmkészítés folyamatába.
Megmutatni ezáltal, hogy nem is volt olyan bonyolult, és annyi szaktudást igénylő feladat a tervezés, mint inkább élvezetes kreatív alkotási folyamat.
Laikusként is lehet hátteret és figurákat tervezni, story board-ot írni.
Kezdjetek bele bátran és örömmel! 😉 🙂

Mindenkinek további szép napot kívánok!

By Bogíta

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük