PTE MIK

Cordyceps, avagy a zombi gomba

By horvathmate febr 1, 2023

Mivel nagy rajongója vagyok a The Last of Us videójátékszériának, ezért számomra az utóbbi pár hét e körül forgott, hiszen az HBO által nemrég indult sorozat formájában az előbb említett játékból készült adaptáció.

A 2013-ban kiadott videójátékban, valamint a sorozatban egyaránt az emberek zombik ellen küzdenek, akiket fertőző gombák változtattak átlagos emberből agresszív szörnnyé. A készítőknek nem kellett messze nézniük, hisz a valóságban is létezik egy ilyen gomba fajta, amely rovarok elméje felett veszi át az uralkodást.

Hivatalos nevén Ophiocordyceps unilateralis, vagy közismertebb nevén cordyceps, esetleg zombi-hangya gomba. Mint más paraziták, ez is úgymond „leszívja” a gazdatest tápanyag készletét, mielőtt megtöltené azt a spóráival, ami a gomba terjedését teszi lehetővé. Ezt követően a testet egy magaslati pontba tereli, ahol élete utolsó pillanatait fogja leélni, mielőtt az egész testét benövi a cordyceps. A magaslatnak köszönhetően pedig a közelben mindent belepnek a spórák, így megfertőzve más rovarokat is.

A nevével ellentétben nemcsak hangyák esnek áldozatául, hanem pókok vagy más rovarok is. A gombának több ezer fajtája létezik, amik mind különböző állatokra specializálódnak, teljes mértékben uralva őket.

https://mushroaming.com/content/cordyceps-militaris-arkansas Daniel Winkler képe

A tudósok viszont nem egészen biztosak, hogyan is működik az efféle agykontroll, és milyen módon fejti ki hatását a rovarokon. Viszont különböző teóriák léteznek.

Valószínűleg az izomrostok valamilyen fizikai manipulációja az agyba benőtt gomba által válthat ki ilyen reakciót. De minden bizonnyal kémiai támadások is életbe lépnek a gazdatesten, kis molekulák, proteinek vagy más dolgok, amelyek az agy manipulációját eredményezik.

Egy dolgot már most fontos leszögeznem: ez a fajta gomba nem képes az emberek megfertőzésére.

A mi testhőmérsékletünk olyan magas, hogy a legtöbb organizmus fehérjéit denaturálja a testünk, ezáltal nem tudnak életben maradni. De vannak olyan gombafajok, melyek ellenállnak a magas hőmérsékletnek, s ezáltal képesek megfertőzni akár embereket is. A klímaváltozás következtében úgy mutálódnak egyes gombafajok, hogy képesek legyenek kibírni az egyre magasabb hőmérsékletet.

Valószínűleg ez az egyik oka az emberek egyre több gombás megbetegedésének, de még egyszer leszögezném, ezek között nincs cordyceps. Ennek ellenére elképzelhető, hogy a jövőben bekövetkezik valami hasonló, egyelőre azonban ebben a pillanatban nem lehetséges.

Azonban ma is vannak olyan gombák, amelyek képesek az emberi elme elbódítására, ismertebb nevükön a „varázsgombák”. Mindeközben már léteznek olyan gombák is, melyek mindennapiak az emberek életében, ilyen például az élesztő. De az emberi viselkedés gomba általi befolyásolása azért is lehetetlen, mivel ahogy már korábban is említettem, a cordyceps egy-egy rovarfajra specializálódik, így elég nehéz lenne egyik napról a másikra ekkora mutációt elérni.

Nem valószínű, hogy mondjuk hangyáról emberre mutálódjon, hisz annyira különbözőek vagyunk.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük