PTE MIK

Újra menő lesz a Walkman?

By horvathmate febr 1, 2023

Akik jól ismerik a Sony-t, azok pontosan tudhatják, hogy anno egy olyan termékcsaládot dobtak piacra, ami minden fiatal életének része volt. Ez nem más, mint a Walkman. Most pedig újabb hordozható zenelejátszókat mutattak be, amelyekkel igyekeznek megfelelni a modern világ igényeinek.

A Sony által gyártott Walkman egykoron egy elképesztően menő termék volt. A hordozható kazettás zenelejátszó mára már kultikus darabbá vált, az évek során pedig ennek a marketingértékét is ügyesen használta ki a vállalat, mivel az elnevezés számukra egyet jelentett a kis méretű, nagy teljesítményű médialejátszókkal, ami pedig a mai napig változatlan.

Bár a mai fiatal generáció körében nem biztos, hogy az eredeti kazettás változat ismert, viszont az új high-tech változatot biztosan imádni fogják. Én még pont abba a korosztályba tartozom, aki ismeri a régi verziót, sőt még használtam is, így jelentősen értékelni tudom az újonnan bejelentett terméket.

Bár a mai világban, az okostelefonok korában már nincs akkora igény ilyesfajta lejátszókra. Ennek ellenére a Sony még mindig hisz ezekben. Ennek a jele, hogy az előző évtized elején felhagytak a hagyományos darab gyártásával, de digitális eszközöket még mindig fejlesztenek a márkanév alatt.

A korral viszont haladtak, szóval így jöhettek létre az elmúlt pár évben azok a készülékek, amik androiddal futnak. Most pedig olyan lejátszókat jelentettek be, melyek elsőre úgy tűnnek, felettébb megfelelnek a mai világ követelményeinek.

NW-A306

Ez a Sony kisebb lejátszója, ami a 2019-ben debütált NW-A105 dizájnját vitte tovább. Körülbelül akkora, mint egy pakli kártya, súlya pedig 116 gramm. Elöl egy 3,6 hüvelykes, 60 Hz-es, érintős LCD kijelzőt találunk. Az eszköz Android 12-t futtat, így az App Store-t és a streaming szolgáltatókat egyaránt megtaláljuk. A hivatalos leírásban a gyártó főként az üzemidőt emelte ki, ami ígéretük szerint akár 36 óra is lehet. Mindezeken felül támogatja a DSD formátumot, valamint MP3, WMA, FLAC, az AAC, az AIDD, APE, és az MQA is a listán szerepel, de talán a legmeglepőbb, hogy az Apple Lossless formátumát is támogatja.

Fotó: Sony

A kütyü képes DSEE hangzásjavításra, és Hi-Res Audio minősítést is kapott. A Vinyl Processor, amivel rendelkezik, pedig arra szolgál, hogy a bakelitek hangzását a lehető legélethűbb módon adja vissza.

Mint láthatjuk, a leendő vásárlók semmiből sem szenvednek hiányt.

Értelemszerűen találhatunk rajta egy fejhallgató-csatlakozót az alján, de vezetéknélküli eszközt is csatlakoztathatunk. Ezeken kívül van még hely nyakpántnak, találhatunk egy USB-C portot és egy MicroSD-nyílást is, ami jól jöhet, ha elfogy a 32 GB tárhely. A termék kapott fizikai gombokat is, melyekkel az alapvetőbb funkciókat láthatjuk el a zenehallgatás közben.

Ami jó hír, hogy a Sony Magyarországra is elhozza a lejátszót. Jelenlegi árazása szerin 330 euróért lehet majd beszerezni.

NW-ZX700

A Sony nagyobbik modellje már drágábbra sikerült, durván 700 eurót kérnek érte, viszont egyelőre csak Japánban lesz elérhető. Az újdonság 72,6×132 milliméteres és 17mm vastag, a kijelző pedig 5 hüvelykes. Két hangkimenettel is rendelkezik, az egyik a szokásos fejhallgató-csatlakozó, a másik egy 4,4 mm-es „szimmetrikus” audiocsatlakozó, amit néhány csúcskategóriás audioberendezés használ.

Mindent, szinte mindent tud, amit a kisebbik testvére, valamint több nagyobb felbontású audio formátumot is támogat, viszont az üzemidőben sajnos nem nyert. Körülbelül 23 órányi lejátszásra képes, ami valamivel kevesebb, mint az NW-A306 esetében.

Fotó: Sony

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük