PTE MIK

Botrány! Elcsalt pontozás a UFC 297 főmeccsén!

By spiegels febr 9, 2024

Sean Strickland január huszadikán lépett octagonba Dricus Du Plessis ellen, hogy megvédje a világbajnoki övét a legnagyobb MMA szervezetnél. A középsúlyú bajnoki címért folytatott harcot hatalmas feszültség övezte. Már a mérkőzés miatt komolyabb összetűzésekre került sor. Az amerikai címvédő hetekkel a megmérettetés előtt, egy másik UFC gálán ugrott neki dél-afrikai kihívójának a nézőtéren, mert látványosan provokálta őt. A meccset hatalmas érdeklődés vette körül, de erre a végkifejletre senki sem számított. A UFC pontozóbírói az elmúlt két évben rengeteg fontos meccset és karriert tettek tönkre a látványos félrepontozásokkal. Sajnálatos módon ez január huszadikán se történt másképp…

Véleményem szerint az első, a harmadik és az ötödik menetet is sikeresen megnyerte a címvédő Sean Strickland. Ha a meccs statisztikáit átvizsgáljuk, láthatjuk, hogy többet is támadott és többet is talált az amerikai. A második és a negyedik menetet pedig nem nagy különbséggel vitte el a kihívó. Du Plessis egyetlen érdeme az volt, hogy sikeres földreviteleket (6 darabot) hajtott végre, de az ellenfelét nem tudta a földön tartani vagy megsebezni. Igaz, a pontozási rendszer szerint a sikeres levitel sokat ér. De ha a megvizsgáljuk a controllidőt (a földharc alatt az egyik fél kontrollálja a másikat), akkor láthatjuk, hogy mindössze két percig tudott sikeresen irányítani Du Plessis. Ez egy öt menetes, azaz huszonöt perces MMA címmérkőzésen nem egy számottevő mennyiség, főleg úgy, hogy a földön egyetlen találatot nem tudott abszolválni a dél-afrikai. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a birkózás szerves része az MMA küzdelmeknek, de amikor egy sokkal hosszabb állóharc során valaki többet és pontosabban talál, számomra nem kérdés, hogy ki a győztes. Nem olyan minőségű birkót láthattunk, mint a legendás Khabib Nurmagomedovnál. Ő egy menetben négy percet is képes volt dominálni. Ilyen drasztikus eseteknél tényleg számít a controllidő. Ráadásul nem is tudták sűrűn eltalálni a UFC könnyűsúly nagy ütői sem.

Részben a címvédő is tehetett arról, hogy nem nyert. Szokásához híven nem bunyózott kreatívan. Kemény egyenesekkel és tolórúgásokkal operált a meccs egészében. Ennyivel nehéz megnyerni egy MMA mérkőzést, főleg ha nem dolgozunk látványosan. De ennek ellenére látható volt a két harcos közötti differencia. Úgy gondolom, hogy Sean taktikáján kell egy kicsit változtatni és egy hasonló meccsen legközelebb nem lesz probléma. Talán egy-két levitelt kellett volna eszközölni, hiszen egy ilyen kérdéses esetnél mindig jól jön a plusz pont. Az állóharcán pedig már nem lehet javítani egy ilyen beidegződésekkel bíró bunyósnak, szóval tényleg a több birkó és egy új taktika marad megoldásként. Érdemes megnézni a két harcos arcát, hogy ki milyen állapotban hagyta el a ketrecet. A kép magáért beszél.

Két bíró 48–47 arányban Du Plessisnek adta a címet. Csak a harmadik pontozó akarta kihozni győztesnek Stricklandet ugyanígy 48–47-re. Így megosztottan, de új tulaja lett a középsúlyú övnek. Az internet népe és még a UFC igazgatója is a címvédőt látta jobbnak, de sajnos az eredményt már nem lehet megváltoztatni. Érdemes megtekintenie mindenkinek a mérkőzést. Nagyon sok dolgot leszűrhetünk belőle. A UFC pontozási rendszerének reformokra van szüksége. Én személy szerint visszahoznám a régi K1-ből ismert módszert, ami azt takarja, hogy kérdéses végkimenetelű meccseknél egy extra menetet kell vívni. Ezzel talán megelőzhetők lennének ezek a meghökkentő végkimenetelű összecsapások.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük