PTE MIK

Asszertív kommunikáció – Tuti hallottál már róla!

By Guzsvány Réka márc 20, 2023 #tanulás #Tippek
Two startup businesswomen discussing project. Women working on laptop in informal settings. Home office concept

A kommunikációnk meghatároz bennünket. Alapvetően négy kommunikációs stílust lehet megkülönböztetni: asszertivitás, passzivitás, agresszivitás, passzív-agresszió.

Kommunikációnkat viselkedésünk is meghatározza.

Asszertív viselkedés – magabiztos önérvényesítő viselkedés.

Passzív vagy szubmisszív viselkedés – alávető, behódoló. Aki ezt a viselkedésformát követi, nem fejezi ki a saját érzéseit, vágyait.

Agresszív viselkedés – ráerőszakoló. Olyankor a viselkedést kibocsátó nem veszi figyelembe a másik vágyait és szükségleteit.

Passzív-agresszív viselkedésnél a kibocsátó inkább a kerülőutat választja. Pl. orr alatt elmormolt káromkodás, határidő be nem tartása, szarkasztikus megjegyzések jellemzik.

 

Mégis felmerül a kérdés, hogyan kell jól kommunikálni. Hogyan tudjuk követni az asszertív kommunikációt?

Mivel mind a négy kommunikációs forma bennünk van, csakis tudatosan tudunk asszertív magatartást produkálni. Olykor a hangulatunk is befolyásolja, melyik magatartás jellemez minket.

Fontos, hogy beszédünknél a mutogatás és mások hibáztatása helyett az „ÉN” típusú, direkt formájú egyértelmű üzeneteket közvetítsük. Ennek három fontos alappillére van:

  1. A probléma feltárása, saját érzelmek megfogalmazása. (Fontos, hogy minősítés, vádaskodás, ítélkezés nélkül!)
  2. A hatás elérése, a másik szóvá tett viselkedésének, cselekvésének a megfogalmazása. (Itt is fontos, hogy konkrétak és tárgyszerűek legyünk, ne mutogassunk! Pl. „csalódott vagyok…”)
  3. Megoldás ajánlása, indoklás, közvetlen hatás vagy lehetséges következmény megosztása. (Pl. Nem tudok bízni; Miért fontos nekem? Mitől fontos?)

 

Ha ezeket tudatosan és jól tudjuk alkalmazni, akkor jó esélyünk van arra, hogy a másik fél megért bennünket, vagy hogy tényleg azt értse, amit mondani szeretnénk. Ha pedig attól félnél, hogy ezzel csupán udvariaskodsz, vagy „bájologsz”, el kell mondjam: téves úton jársz. Ezek a dolgok inkább az aktuális állapotunk, érzéseink hatékony kifejezése. Ráadásul ha a személyiségtípusod inkább visszahúzódó vagy éppen csak magadról nem szeretsz beszélni, de elkezded tudatosan alkalmazni ezt a módszert, sok konfliktust megelőzhetsz a párkapcsolatban, a munkaerőpiacon és az életben is. Mert ha jól tudjuk használni az én-üzeneteket, akkor jó esélyünk van arra, hogy a partnerünk vagy beszélgetőtársunk megért bennünket, és együtt akar működni velünk. Ám nem fog menni egyik pillanatról a másikra! Gyakorolni kell, de megéri! Neked megy már az asszertív kommunikáció? Vagy vannak valamilyen kommunikációs gátak, amik visszahúznak? (A kommunikációs gátakról itt írtam bővebben)

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük