PTE MIK

Víz-Nyúl éve, 2023 Voltatok már Holdújév ünnepségen? 2. rész

By Bogíta márc 21, 2023

Voltatok már Holdújév ünnepségen?

 

Én voltam már többször is. Igyekszem minden évben elmenni és meghallgatni, ha összeállnak hozzá a feltételek. De legalább is meghallgatni, ha mást nem, a felvételt. Így történt ez idén is, hogy aznap nem tudtam személyesen elmenni, de visszahallgattam a hangfelvételeket. Ezek elérhetőségét a források közt meg is osztom veletek ebben a cikkben. Az előző cikk folytatásaként most kitérek a történéseken túlmutató további tendenciákra, jellemzőkre és az egyéni életünkre vonatkoztatható vetületekre.

Holdfázisokra épülő kínai naptár:

 

Lényeges különbség, hogy míg Nyugaton a naptárkészítés alapjául a Nap járása, addig Keleten, Kínában a Hold járása szolgál. Tehát nem szoláris, hanem lunáris.

A kínai újév, holdújév jellemzően később kezdődik, mint január 1-je. Idén január 21-én volt a holdújév kezdete.

Idén – majd láthatjátok – fontos lesz a Hold és a harmónia a Holddal, ezért szereztem be Holdnaptárat, abból fotóztam ki nektek a lunáris kalendáriumra vonatkozó leírást:

Forrás: saját fotó, a Szépasszony 2023-as Lunáris kalendárium kiegészítő kiadványából.

„Hogy lesz a Víz–Tigrisből Víz–Nyúl, hát úgy, hogy kinyúl.”[1]


2023 éve

 

Tanulás-oktatás éve:

Komoly tudományos előrelépések, áttörések lehetnek.

Tanács:

Érdemes beiratkozni tanulmányok folytatására.

Szépség, esztétikum, művészet éve:

Kiváló minőségek felszínre kerülése.

Rendíthetetlenség, kitartás éve.

Érzékenység éve:

Félelmek, ingerlékenység (pl. gazdasági helyzetben), erről a későbbiekben még lesz szó.

A remény és jószándék éve:

A nyúl a remény, a hit és a bizalom megtestesítője, pozitív év.

A szerencse éve:

Szerencsés és boldog jegynek tartják a nyulat. Vagyon meg tud sokszorozódni.

A nyúl rendkívül szapora. Anyagi gyarapodás, mindenféle gazdagság elősegítője.

De mivel lágyabb yin-év, inkább a meglévő értékek és javak megőrzése, ápolása, harmonizálása kerüljön a középpontba. Kockáztatás helyett dolgozzunk ki stratégiákat, méghozzá hideg fejjel. Gazdasági válsághelyzetek oldódhatnak idén.

Yin-év, Sorsév: azaz a következmények megtapasztalása

Az előző yangos, erőteljesebb Tigris-év következményeinek megtapasztalása. Alkalmazkodás mindehhez és rugalmasság, továbbá a befelé fordulás is erőteljesen megjelenik idén.

A nyúl a konfliktus kezelése, a lelépés és/vagy a megsértődés. Még maradni vagy menni?

Az év veszélyei: vakon sodródás, félelmekkel telítődés és szétfolyás.

Tanács:

Nagyon fontos lesz, hogy együtt tudjunk áramolni az eseményekkel, tudjunk alkalmazkodni hozzájuk. Sejtsük meg a sodrás ritmusát, ne vakon és passzívan sodródjunk, amire hajlamosít ez az év, ne engedjük el a gyeplőt. Tudatos stratégia, életmód és odafigyelés szükséges, így a veszélyes helyzetekből feladat lesz. Ne sértődésből, hanem döntés alapján lépjünk ki a sodrásból.

Alakítsuk úgy az életmódunkat, hogy lehetőleg kevés külső-belső befolyás érhessen minket, ne sodródjunk belső képzeteink áradatán.

Tanuljuk meg kezelni a menekülési vágyat, azt, hogy állandóan lelépnénk, főleg a konfliktushelyzetekből. Ne sodródjunk, hanem találjuk meg az egyensúlyt a részt veszek-elvonulok-ott maradok vagy sem között. Befelé figyelésre van lehetőség. Egy nap mennyit vonuljunk el?

Képzetek éve:

Képek, képzetek és elképzelések megjelenésének éve.

Tanács:

Mivel sokszor ütik egymást a (fentebb említett) következmények és az elképzelések, azaz máshogy történnek a dolgok, mint ahogy mi elképzeltük, fontos törekedni a belső-külső világ harmonizálására, a belső világ ne térjen el túlzottan a külsőtől, a képzeletünket, a félelmeinket tudjuk összhangba hozni a külvilággal. Ezáltal megtanuljuk kezelni a félelmeket és együtt áramlani az eseményekkel, hogy középre kerüljünk.

Vidámnak maradni, nem engedni a kételyeknek és bizonytalanságoknak, kezelni a félelmeket (illuzórikusak). Belső álomvilágunkban rugalmasan, tudatosan éljük meg az eseményeket, mintha az álmaink lennének.

Figyeljük az eseményeket, ítélet nélkül, mivel a nyúl hajlamos összeesküvés-elméletekre, üldözöttségre, gyanakvásra. Ne adjunk teret az üldözési rögeszmének, gyanakvásnak (amit a fantázia meg is színez).

Fontos lesz idén a vallás, az elmélyedés és az elvonulás, ahogy ezt az előző cikkben a történések szintjén is megemlítettem.

Na, de hova vonulok el? Itt jön képbe az „üregi nyúl”.

A nyúl, az ürege és a benne születő képzetek:

 

A nyúl egy ijedős, menekülő állat. Fontos neki, hogy gyorsan el tudjon bújni biztonságos odujába. Idén alaptalan félelmek megjelenése várható.

Tanács:

Fontos, hogy legyen egy biztonságos menedékünk, meleg otthonunk, ahol megszűnhetnek a félelmek és belső képzetek.

Az üreg, azaz meleg otthon: kényelmes, biztonságos menedék legyen, ahova visszavonulhatunk, lepihenhetünk, és ahol kedvesség vesz körül minket. Érezzük jól magunkat otthonunkban, és erre idén áldozzunk is!

Idén fontos lesz ápolni az aranyos, sebezhető kis belső lényünket, gyógyulni belül.

Nyuszi és barátai: ne szigetelődjünk el, ápoljuk kapcsolatainkat

 

Az idei év befelé fordulásra, elvonulásra, sőt mi több elzárkózásra és teljes elszigetelődésre hajlamosít, ilyen helyzetben könnyedén megjelenhetnek a képzetek (benn, az üregmélyi magányban).

A nyúl ingerülten van az üregében, a nyugalmát őrizve, nehogy vendég találjon jönni. Az egyik legkedvesebb, legboldogabb jegy, de egyúttal a leghisztisebb is. Mérhetetlenül ingerlékeny tud lenni, főleg ha azt hiszi, hogy zavarják a nyugalmát. Ez paradoxon: a nyugalmáért idegeskedik.

Forrás: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ-Zbm86kAKdOZNJdzJJ-Ck82FAhX_urAz0uQ&usqp=CAU

Tanács:

Fontos lesz idén, hogy ne szigetelődjünk el az önmagukat sokszorozó képzeteinkkel, ne zárkózzunk be az üregünkbe, a biztos menedékünkbe, hanem keressünk olyan embereket, akikben megbízunk, és fontos, hogy meg tudjuk beszélni velük a dolgokat. Fontos lesz a lelkizés. Az a fontosabb, hogy legyen, aki meghallgat, nem az, hogy tanácsot is tudjon adni. Azáltal, hogy meghallgat, rájöhetünk a megoldásra.

Nyugodjunk meg, engedjük el a hisztit. Ne mártírkodjunk, ne büntessük magunkat.

A hit, a remény, a bizalom éve, ahogy fentebb írtam.

A szerelem terén idén nem a romantikán lesz a hangsúly, ne gondoljuk és ne színezzük túl. Nem biztos, hogy úgy működik, ahogy elképzeltük.

Nyúl és a Hold, na meg az életmód a Hold nyomán:

 

A mitológia szerint a Holdon egy fehér nyúl lakik, aki a halhatatlanság nektárját préseli, így a nyúl jegy a hosszú élet és életerő szimbóluma is.

A Hold ereje igen meghatározó lesz idén, így még fontosabb lenne a Holddal való harmonikus kapcsolat ápolása, a Holdfázisok, azaz a Hold égi útjának lekövetése. Kapcsolódjunk a Hold energiájához! Legalább a teliholdakat és újholdakat üljük, ünnepeljük meg idén, mélyedjünk picit magunkba. Ez segíteni fog minket abban, hogy könnyebben áramoljunk együtt az eseményekkel.

Holdüdvözlet (én eddig csak Napüdvözlettel találkoztam) estére.

Forrás: saját fotó, a Szépasszony 2023-as Lunáris kalendárium kiegészítő kiadványából.

Hogy mindezt hogy tegyük, abban még nincs sok tapasztalatom, kinek-kinek saját magának kell megtalálnia a módját. Ki lehet próbálni a Holdüdvözlet gyakorlatsort, illetve ezúttal is tudom ajánlani az idei Holdnaptár beszerzését, és az alapján az égbolt figyelését. Járjunk nyitott füllel és szemmel!

Első körben körbenézhettek a következő felületeken, a Holdnaptárat keresve:

https://holdnaptar.com/
http://www.commercium.sk/index.php/sk/
https://tarot-webshop.hu/szepasszony-lunaris-kalendariuma-2023-2207

A folytonosság, folytonos áramlás megsegítésére nemcsak a Holdtól kaphatunk energiát, hanem mi magunk is végezhetünk életvitelszerűen, rendszeresen olyan gyakorlatokat, amelyek ezt elősegítik. A folytonos mozgásra, áramlásra épül többek között a tájcsi, a csikung, a jóga, a tánc és a különféle légzésgyakorlatok is. Ki lehet próbálni őket sorban, kinek melyik válik be! Idén sokat lehet ezekben fejlődni, érdemes lehet időt szánni rájuk.

Kívánságteljesítő Hold-év

 

Ugyebár már tudjuk, hogy a nyúl valódi arca a Holdon lévő fehér nyúlként mutatkozik meg, a hosszú élet és a halhatatlanság jelképeként. A Holddal együtt áramló kiegyensúlyozott élet belső békét, illetve vágyak és kívánságok beteljesülését hozhatja el, akadályok eltávolodásával egyetemben.

Továbbá a Holddal is kapcsolatosan fontosak lesznek még az álmaik. Segítenek abban, hogy figyelembe vegyük a belső világ jelzéseit, abból informálódjunk, és könnyebben harmonizáljuk belső és külső világunkat.

Tanács:

Hozzuk összhangba a helyes életmóddal a külső és a belső világot, áramoljunk a Hold energiájával és éljünk álmaink és megérzéseink szerint. Aktívan szemlélődve és egyúttal aktívan alkalmazkodva az eseményekhez, megtalálva az egyensúlyt az elvonulás és a részvétel között. Kívánjuk, hogy emlékezzünk az álmainkra! Meditáljunk és álomjógázzunk!

Így téve Kívánságteljesítő lesz az idei évünk!


A Víz elemre vonatkoztatva csak egy pár fontosabb pontot említek meg:

 

A Víz elem jellemzői:

Átlátszó, azaz idén fontos az őszinteség.

Mélységek, ahol egyfelől bizonytalanságok, (alaptalan) félelmek megjelenése, másfelől bölcsesség, saját belső mélységek megjelenése. Sok mindent megtudhatunk magunkról.

Feloldódás, ahol a régi konfliktusok, a múltból eredeztethető lenyomatok feloldása lehetséges lesz. Megszabadulhatunk berögzült rossz szokásoktól.


Összegző jó tanácsok az évre:

 

Légy olyan, mint a víz! Ami mindenfelé folyik, de ép, azaz víz marad mindvégig. Ne állj meg, áramolj! Így nem találnak el a félelmek. Ne vegyük komolyan a félelmeket, engedjük el őket!

Éld meg úgy az eseményeket, mintha te választanád őket, mintha te álmodnád őket! Mintha a te álmaid lennének, és maradj az élet napos oldalán! Ne engedj a sötét képzeteknek!


Fotó az idei Holdnaptárból, az eheti oldal:

Forrás: saját fotó, a Szépasszony 2023-as Lunáris kalendáriumából.

 

Következő Év a Fa–Sárkány, a zsenik éve lesz!

Figyeljétek idén a Holdat, az áramlást és az álmaitokat!


Kiemelt kép forrása:
https://twice.b-cdn.net/wp-content/uploads/2022/12/nyul-eve2023-696×525.jpg

Előadások forrásai:
Cser Zoltán előadásai:

https://www.youtube.com/watch?v=Y4hPKpdm8vU&t=2s
https://www.youtube.com/watch?v=2JeUhZ6uy3I

További előadások az idei Holdújév ünnepségről (A Tan Kapuja Buddhista Főiskola szervezésében):

https://www.youtube.com/watch?v=_O73mRrJyz0
https://www.youtube.com/watch?v=vfcd4U67duU

[1] Cser Zoltántól idézve.

By Bogíta

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük