PTE MIK

A tökéletes alvás titka: így ébredhetsz kipihenten minden nap

By hieglzso márc 25, 2024
Girl lying down in bed and sleeping

A legtöbb ember nem fordít elegendő időt alvása mennyiségére és minőségére. Pedig ez a legrosszabb esetben teljesítményünk rovására mehet, akár tanulunk, dolgozunk, vagy éppen sportolunk. Ilyenkor agykapacitásunk csökken, fáradékonyabbá válhatunk és a tűrőképességünk is hanyatlik. A munkahelyünkön türelmetlenebbek és ingerlékenyebbek lehetünk, ami természetesen kihathat az elvégzendő feladatainkra is. Sportolás mellett elengedhetetlen a minőségi alvás, hiszen ha az adott dologban (legyen az futás vagy kondizás) komolyabb célokat tűztünk ki, a kevés alvás szintén hátráltató tényező, mivel lassíthatja a fejlődési folyamatot. De például ha csak hobbiszinten sportolunk, a folyamatos fáradtság egy idő után a kedvünket is szegheti.

Én sem vagyok álszent, hiszen nekem is éppen ugyanannyira szükségem lenne több pihenésre, mint másoknak. Azonban azt el kell ismerni, vannak az életben elhanyagolhatatlan és fontos teendők, amiket nem érünk rá elvégezni egy kiadós alvás után. A cél az lenne, hogy minél jobb összhangba hozzuk a pihenést és munkát, hiszen így lehetünk még eredményesebbek. Ebben a cikkben adok pár jó tanácsot, amik hosszú távon javíthatják az alvás minőségét.

1. ÜRES HAS

Ha lefekvés előtt sokat eszünk, akkor azzal terheljük a rekeszizmunkat, ami nagyobb nyomást jelent a szívnek, emiatt nehezen szenderedünk mély álomba. Dietetikusok szerint az utolsó étkezést érdemes lefekvés előtt két-három órával időzíteni. De az éhség is gátat szabhat az elalvásnak, egy pohár cukormentes banánturmix rizstejjel vagy mandulatejjel magas triptofántartalma miatt segíti az elalvást és az éhségérzetet is csökkenti. Vacsorázzunk salátát, főzeléket, nem zsíros és magas szénhidráttartalmú ételeket.

2. A HÁLÓSZOBA AZ ALVÁS HELYE

Fontos lenne, hogy a hálószobát elsősorban csak alvásra használnánk. Az evést, ivást, tv-nézést lehetőleg más helyiségben végezzük.

3. AZ ALVÁS LEGYEN SZERTARTÁS

Az alvás ne csak a kisgyermekeknél legyen rutin, a felnőtteknél is jótékony a szertartásszerű lefekvés. Minden nap nagyjából ugyanabban az időben próbáljunk meg lefeküdni, és reggel azonos időben ébredni. A délutáni 20–30 perc sziesztázás jótékony és megengedett. Lefekvés előtt érdemes minden este ugyanazokat a tevékenységeket végezni, hogy rá tudjunk hangolódni az alvásra.

4. MEGFELELŐ KÖRNYEZET

Talán az egyik legfontosabb az elalvást elősegítő megfelelő környezet. A hálószobában mindig rendet kell teremteni. A hálószoba legyen sötét és csendes, se túl meleg, se túl hideg. Nagyon fontos, hogy mindig tiszta, frissen megágyazott ágyban térjünk nyugovóra. Célszerű lehet az oldalpárnák alkalmazása, melyek elhelyezhetők a térdek közé vagy a derék mögé. Lefekvés előtt mindig szellőztessünk pár percet!

5. MOZDULJ RÁ AZ ALVÁSRA

A rendszeres mozgás segíti az elalvást és az éjszakai nyugodt pihenést. A késő esti mozgás azonban élénkítő hatású.

6. VISZLÁT, KIJELZŐ

Elalvás előtt csökkentsük a számítógép és a TV előtt töltött időt! A mélyebb alvás érdekében lefekvés előtt legalább fél órával már ne tévézzünk és ne nézegessük a telefonunkat! A fényt árasztó készülékek stimulálják az agyat és hamis éberségi állapotot idéznek elő, így hiába sikerül az elalvás, az alvás mégsem lesz annyira pihentető. Pont emiatt érdemes az éjjeliszekrény olvasólámpáinak fényeit gyengére állítani.

7. ÉLÉNKÍTÉS? KÖSZI, NEM!

Kerüljük az alvást rontó szerek fogyasztását. Az alkohol- vagy koffeintartalmú ételek és italok (pl. kávé, tea, kóla, csokoládé), a dohányzás zavarhatja az alvást és korai ébredéshez vezethet.

8. PÁROLOGTATÁS

Páradús levegőjű szobában szunnyadni kellemes érzés, mivel nem szárítja ki a nyálkahártyákat és a bőr is hidratáltabb marad reggelre. A levendula vagy citromfű illóolaj elősegíti az elalvást, nyugtató hatású.

Fotó: Pixabay

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük