PTE MIK

A katedra másik oldalán

By Frómann Kamilla ápr 28, 2021

Ebben a félévben egy jóbarátom tanácsára kipróbálhatom magam mint oktató. Érdekes momentum, hogy ezt a barátomat egy előző munkahelyemen ismertem meg és azóta is ápolom vele a kapcsolatot, sokszor segített már ki az élet számos területén, legyen szó egyetemi gondokról, akár mindennapi problémákról. Ő mesélt nekem még ősszel a Logiscool Pécs oktatási intézményről.

Ha valaki esetleg nem ismerné ezt az intézményt, pár szóban írok róla. Ez az alakulat nemcsak Pécsen található meg, hanem szerte az országban, köztük Budapesten, Győrben, Sopronban, de sok más városban is. Különböző korosztályú gyermekeknek oktatnak programozást, természetesen minden korosztály számára más-más szinten folyik a képzés. Nemcsak programozást tudnak itt elsajátítani a gyerekek, hanem alapszintű számítógépes ismereteket is. Eddig több mint 90 ezer diák fordult már meg a Logiscool iskolapadjaiban és élményszerűen sajátíthatták el a programozás csínját-bínját.

Én idén kezdtem el itt oktatni a legkisebb generációt, az elsősöket, azaz a 6-8 éves korosztályt. Édesanyám óvodapedagógus, ezért többször voltam már hasonló korú kisgyerekek körében, de ennek teljesen más a légköre, mint egy óvodai csoportban a gyerekek közt segédkezni.

Mivel fiatalabb gyerekekről van szó, ezért itt még a betűk ismerete nem áll olyan biztos talajon, és meg kell mutatni nekik, hogy hol van az „ó” betű, melyik is a „cica” betű, de mindig kihívás és hálás feladat velük foglalkozni. Teljesen más készségeimet foglalja le a gyerekekkel való törődés, mint például a Harmannál végzett munkám, mindegyik más és más terhelésnek tesz ki, de nem tudnék választani, hogy melyiket is élvezem jobban.

Ami számomra a leghihetetlenebb, az az, hogy mennyire okosak és fogékonyak ezek a kisgyerekek, reggel 7 óta talpon vannak, mégis van energiájuk és erejük délután 4 órakor is figyelni és élvezni, amit csinálunk, nagyon irigylem tőlük ezt a mentalitást. Szó szerint „csupafüllel” figyelnek minden egyes alkalommal, érdeklődnek és kíváncsian állnak hozzá a feladatokhoz. 10 gyerek tartozik a csoportomba, mindegyikük külön egyéniség, roppant hamar megszerettem őket, a légkört, amit ők teremtenek.

Az első órákon főképp számítógépes alapismereteket tanítottam nekik, például az egér használatát, hogy a bátortalanabbak is megfelelő önbizalommal merjenek kattintani. De megismerkedtünk a mappák használatával, többször is beszélgettünk a vírusokról, az internetről, a reklámokról. Nagyon tájékozottak, szinte mindenről hallottak már, vagy van fantáziájuk valami még izgalmasabbat kitalálni, mint maga a téma. De ez úgy gondolom, nagyon aranyos tőlük. Az első órán, amikor még az ismerkedés volt a fő program, egyszerűen nem bírták megemészteni, hogy miért is egér az egér neve. Számtalan ötlet keletkezett. Nagyon befogadóak, hamar megszeretik az új embereket és mindig várják a következő hetet, hogy találkozhassunk.

Tudom, hogy ez a munkakör nem feltétlen egy műszaki pályáról szól, de szerintem érdemes megemlítenünk az oktatás lehetőségét is, hiszen én se hittem volna, hogy élvezni fogom. Úgy gondolom, hogy számomra ez a heti egy alkalom, amikor oktatok, mindig feltölt és boldogabban jövök ki a teremből, miután találkoztam a gyerekekkel. Mindenkinek ajánlom a Logiscool-t, érdemes ellátogatni az oldalukra, rengeteg lehetőség van a tanulásra minden korosztály számára az informatika területén.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük