PTE MIK

A Black Friday és káros hatásai

By novreczkyflora dec 20, 2023

 

A Black Friday egy olyan egész világot érintő vásárlási láz, amelyet minden év novemberében tartanak. Ez a nap hivatalosan a karácsonyi vásárlási szezon kezdetét jelöli, és olyan hatalmas kedvezményeket és akciókat kínál, amelyek vonzzák az embereket a boltokba. A vásárlók egymás ellen harcolnak az a kedvezményekért, vakon megvesznek mindent, amin akció feliratot látnak, súlyos károkat okozva egymásnak. Hogy miért káros az akcióvadászat?

 

Mindenekelőtt, a Black Friday ráuszítja az embereket a túlzott fogyasztásra és felesleges vásárlásra buzdít, hatalmas összegekért – hiszen semmit nem szabad ott hagyni! Az alacsony árak és a tömegek csalogatják a vásárlókat, akiknek úgy tűnik, hogy minden ajánlatot ki kell használniuk. Ennek eredményeként olyan termékeket vásárolnak, amelyekre nincs is szükségük, nem fogják őket használni, porosodni fog a garázsban vagy hónapokkal később kidobják. Ez fokozza a fogyasztói társadalom jelenlétét és a pazarlást, amely a későbbi időkben hatalmas környezeti problémákat indít el.

Szintén ennek az „ünnepnek” az egyik legnagyobb problémája az, hogy a jelentős árengedmények miatt az emberek egymás torkának ugranak. Mind testi, mind lelki sebet is szerezhetnek, hiszen nem egy olyan videót látni az interneten vagy a tévéműsorokban, ahol embertömegek verekednek egy televízióért, vagy húzzák egymást pár darab pulóverért. Ez a zsúfoltság és a tenni akarás vágya stresszt és feszültséget okozhat, ami nemcsak egészségügyi problémákhoz vezethet, hanem a boldog ünnepek hangulatát is elronthatja.

Nem szabad megfeledkezni a másik oldalról sem: a Black Friday-nak hatása van az üzletek alkalmazottaira. Ők a kedvezmények idején is hatalmas nyomás alatt dolgoznak, szinte szétszakadnak, hiszen mindenki kérését teljesíteni kell. A túlóra és a hosszú munkaidő az egészségüket, a kiegyensúlyozott életüket és a családi kapcsolataikat is veszélyeztethetik, ez alatt az időszak alatt folyamatos készenlétben vannak. Ez egyértelműen negatív hatással van az életminőségükre és a közérzetükre is.

forrás: pixabay.com

 

A Black Friday hatásai megkérdőjelezik mind a karácsonyi szezon, mind a család értékének az üzenetét. Az ünnepi időszakot általában a szeretet, az összetartozás jellemzi –- ezzel az eseménnyel azonban ez teljesen más értelmet nyer. A fogyasztásra és a túlzott vásárlásra való összpontosítás elvonja az embereket ezektől az értékektől. Ezek a káros hatások mind rövid távú, mind hosszú távú szempontból megnövelhetik a társadalmi egyenlőtlenséget és az anyagi túlfogyasztást.

 

Ezért szükség lenne arra, hogy az emberek tudatosan gondolkodjanak a vásárlásról és a fogyasztásról. Fontos lenne, hogy megfontoltan válasszák ki a termékeket, és csak azokat vásárolják meg, amelyekre valóban szükségük van. Ezért is érdemes online vásárolni, ott jobban ki tudjuk szűrni, mire van valójában szükségünk,  és még olcsóbban meg is szerezhetjük.

Én személy szerint feleslegesnek tartom ezt a hatalmas felhajtást, hiszen az akciókról elviszik a figyelmet a körülöttük lévő reklámok, amik vásárlásra csábítják az embert, hogy minél több dolgot vegyen meg olcsóbban”. Szinte már rosszul érezzük magunkat, ha ilyenkor nem veszünk semmit. És ha veszünk, arra tényleg elengedhetetlenül szükségünk volt?

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük