PTE MIK

Windows XP aktiválás: A játék vége

By Oláh Levente jún 2, 2023 #Cybersecurity

Forrás: Wikipedia
A Windows XP operációs rendszer aktiválása mindig is kérdéseket vetett fel és fejfájást okozott a felhasználók számára. Azonban még a megfelelő mennyiségű idővel, reménytelenséggel vagy rugalmas erkölccsel rendelkező személyeknek sem volt túl nehéz kijátszani az XP aktiválási rendszerét. Az XP aktiválás az igazából már előre meghurcolt, de teljesen sosem feltört, legalább offline tekintetben titkosított algoritmusa mindig is távol tartotta magát a feltöréstől. De most, már jóval az XP logikus végét túllépve, létezik egy megoldás, amely hónapok óta terjed az internet fórumainak rejtett csatornáin.

A tinyapps.org blogján (melyet először a The Register fedezett fel) megjelent egy blogbejegyzés, találóan „Windows XP aktiválás: A játék vége” címmel, amely bemutatja azoknak az embereknek a történetét, akik több mint 20 évvel az XP debütálása után, kilenc évvel annak életciklusa lejárta után és kritikus fontosságú évekkel a Microsoft online aktivációs szervereinek kikapcsolását követően (vagy talán csak a tanúsítványokat cserélték) próbálták aktiválni a Windows XP-t. Az xp_activate32.exe nevű, 18 432 bájtos program (a hash értéke megtalálható a tinyapps blogbejegyzésében) az XP telefonos aktivációs lehetőségével generált kódot veszi, majd offline módban feldolgozza, és egy megfelelő aktiválási kulcsot (megerősítési azonosító) hoz létre. A kulcs állandó marad a rendszer újratelepítése és törlése után is. Úgy tűnik, hogy ugyanazt a kulcsot kapjuk, mint amit a Microsoft szolgáltatna számítógépünk számára.

Már léteztek olyan eszközök, amelyek generálhattak olyan kulcsokat, amelyeket az XP elfogadott volna – rengeteg ilyen volt. Azonban ezek általában szoftveres trükkök vagy brute-force titkosítási eszközök voltak, amelyek bár helyileg elfogadhatóak voltak, nem validálódtak a Microsoft felé (amennyiben az még fontos lenne). Egy másik eszköz, a WindowsXPKg, ami érdekes módon a Microsoft tulajdonában lévő GitHub szervereken található, kulcsokat generálhat, de külső szerverre van szüksége, ami e bejegyzés írásakor már nem üzemel.

A legtöbb embernek valószínűleg nem is lesz szüksége erre az eszközre. Teljesen működőképes XP képek találhatók, amelyeket virtuális gépen lehet futtatni, többek között a Microsoft saját Windows XP módban Windows 7-hez. És természetesen egy erősen nem támogatott XP telepítése egy olyan eszközre, amely a modern internethez csatlakozik, már előre kitervelt gonoszság. Tehát élvezzük ezt a retorikai, matematikai győzelmet, miközben egy kis imát mondunk azokért, akiknek valóban XP-re van szükségük.

Bár a Windows XP aktiválása mindig is kihívást jelentett a felhasználók számára, most végre létezik egy offline módszer, amely lehetővé teszi az XP aktiválását a hálózathoz való csatlakozás nélkül. Az xp_activate32.exe program használatával a telefonos aktiválás során generált kódot feldolgozhatod és egy megfelelő aktiválási kulcsot kaphatsz. Azonban fontos figyelembe venni, hogy az XP már nem támogatott rendszer, és használata kockázatos lehet a biztonság és az online fenyegetések szempontjából. Azt javasoljuk, hogy válassz másik operációs rendszert, amelyet a gyártók és fejlesztők még mindig támogatnak. Ha mégis szükséged van az XP használatára, érdemes virtualizációt használni a biztonság és az izoláció érdekében.

A modern technológia fejlődése lehetővé tette számunkra, hogy továbblépjünk az XP-n, és élvezzük az újabb és biztonságosabb operációs rendszerek nyújtotta előnyöket. Legyünk felelősségteljesek és biztonságosak az online térben, és válasszuk a legfrissebb technológiákat a mindennapi feladataink elvégzéséhez.

Forrás: https://arstechnica.com

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük