PTE MIK

ÚT JURTÓPIÁBA_II. rész

By Bogíta jún 2, 2023

Egy négy részes sci-fivel készültem most nektek, ami folytatásban fog megjelenni, kövessétek a részek megjelenését! Egy útkeresés története építészeti irányultságok fókuszba helyezésével.


II. rész: Amint mindenki útra kész, teres és nyitott, indulunk! Csak kövessétek, amit mutatok.

 

A második részben: útra kelünk és meg is jelenik előttünk az építészet világa, lesz szó a Möbius-szalagról és egy csomó építészeti irányultságról.

Most egyszerre megjelenik előttünk az építészet végeláthatatlan valósága. Ez a világ, ahova most vezetlek benneteket az építészet végtelen kiterjedésű, körkörös Möbius-szalagja. Ez jelképezi most nekünk az az összes létező építészeti irányultságot és mindent, ami építészet, vagy azzal kapcsolatos. Lesznek külső, belső és átmeneti terek is, amiket megfigyelhetünk útközben. Ki-ki kedvére elidőzhet ott, ahol jónak érzi.

„A Möbius-szalag kétdimenziós felület, aminek különlegessége, hogy csak egyetlen oldala és egyetlen éle van. Felfedezője  August Ferdinand Möbius német matematikus és csillagász.”

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6bius-szalag

Forrás: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQc3ni0-b_4saUywqbkiwCvbqgG24as7tpQJA&usqp=CAU

Az egyes építészeti formák, képek hol megjelennek, hol eltűnnek, hogy újra megjelenjenek ebben az építész-világ-térben. Mindent is tudhatunk egyszerre, de csak bizonyos részeivel foglalkozunk a teljesség igénye nélkül, hiszen ez egy újraélt, irányított utazásmegosztás. Mazsolázgatni és kiragadni fogunk az egészből, és tapasztalatainkat később fogjuk összegezni.

A tudatunkban megjelenő képek mindenkinek kissé másfajta megélést nyújtanak, egyéni elkalandozások, más és más valóságok lehetségesek. Míg elválasztást tapasztalunk a forma és üresség közt, addig elsősorban a formákról fogunk fogalmakat alkotni, ismereteket szerezni. Itt újra kihangsúlyozom, hogy a cél az lenne, hogy megfigyeljük az egyes építészeti irányultságok szemléletmódját, egyes elmeit és mozgatórugóit, azaz igenis a közös ismeretszerzés és szemléletformálás végett hívtalak titeket erre az utazásra.

A tér információ, amit alá is támasztották már tudományos kísérlettel, aminek a lényege a következő: térben egymástól elkülönülő, egymástól távolabbra lévő fotonokat vizsgáltak aszerint, ha az egyiken változtatást végeznek, az hogyan hat, hat-e a másik fotonrészecskére. Azt tapasztalták, hogy a téren keresztül átjutott az információ, azaz beavatkozás nélkül a másik fotonon is megfigyelhető volt ugyanaz a hatás. Ez fog minket segíteni közös vizsgálódásunk, ötletelésünk során.

Ne feledjétek az aktív részvételt sem: a miért-mivel-mit-hogyan kérdésekre irányuló fokozott összpontosítás fényében.

Hagyom, hogy mindenki rá tudjon hangolódni az elkövetkezőkre. Hamarosan látni fogjátok, hogy innen milyen lehetséges irányokba mehetünk tovább, és aki szeretne, velünk tarthat. Új és új irányok fognak megjelenni, egy ideig megfigyelhetjük őket, majd eltűnnek. Vagy éppenséggel lehetőségünk lesz egyszerre többet, párhuzamosan is megfigyelni, összehasonlítani.

Most láthatjátok újra az építészvilág Möbius-szalagot, amin megjelentek különböző irányultságok is a teljesség igénye nélkül. Azt, hogy mért ezek jelennek meg, azt később fogom felfedni. Azt is láthatjuk, hogy vékony a határ egy-egy irányultság közt.

Forrás: szerkesztett kép, https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRqMoPpuqib2hML7d5h66g0c92W3096XmvfRQ&usqp=CAU

Folytatás következik hamarosan!


Kiemelt kép forrása: M.C. Escher festménye, https://img.index.hu/cikkepek/0707/tech/escher.JPG

By Bogíta

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük