PTE MIK

Történelmet írt a férfi kézilabda-válogatottunk

By wilhelmva febr 8, 2024

A 2024-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot Németországban rendezték január 10. és 28. között. Ez a 16. férfi kézilabda Európa-bajnokság, a tornán 24 ország válogatottja vett részt. A csapatok négyesével 6 csoportba voltak osztva. Magyarország Montenegrót, Szerbiát és Izlandot kapta, a mienk volt a C csoport.

Magyarország elsőként Montenegró válogatottját győzte le egy szoros mérkőzés után 26–24-re. Egyik csapatnak sem volt sok pihenője az EB-n, 19 nap alatt összesen 65 mérkőzést bonyolítottak le a tornán. A csoportkörben az országok 2 naponta játszottak, feszített volt a tempó. A második mérkőzésünkön az előzőnél egy még szorosabb meccsen Szerbiát győztük le egy góllal. Lélekben már készültünk talán a középdöntőre, de a legfontosabb meccsünk még hátra volt Izland válogatottja ellen A legnehezebbnek várt összecsapást nyertük a legsimábban. A félidei két gólos vezetést 6-tal növeltük a szünet után és 33–25-tel, 100%-os mérleggel várhattuk az igazán nagy falatokat a középdöntőben.

Mi az A és a B csoport első két helyezettjével mérhettük össze tudásunkat, már 2 ponttal a zsebben az Izland elleni győzelem okán. Az A csoportban nem történt meglepetés, a franciák és a németek simán jutottak tovább, viszont a B csoportban a végső győzelemre esélyes spanyolok már most búcsúztak a torna egyik legnagyobb meglepetésére. Helyettük második helyen Ausztria, első helyen pedig a horvát válogatott jutott a középdöntőbe.

A középdöntő első mérkőzésén vereséget szenvedtünk Ausztriától, ez később sokba került nekünk, szerintem sokkal többet is kihozhattunk volna ebből a meccsből. Abszolút győzelemre esélyesek voltunk, de kijöttek sajnos a technikai hibáink. Nem búsultunk viszont, Horvátországot 3 góllal vertük 2 nappal később és újra a szemünk előtt lebegett az álom, hogy a legjobb 4 közé jussunk. A TV-képernyők elől is fantasztikus volt látni így küzdeni és játszani látni a hazánkat. A két legkomolyabb ellenfél csak ezután jött. A rendező Németországgal játszottunk a tavaszi férfi Final Fournak is már évtizedek óta otthont adó kölni Lanxess Arenaban. Sajnos végül 7 góllal kaptunk ki a hazaiak ellen. Kicsit ez is bosszantó, mert ha nem hibázunk annyit, egy döntetlenre itt is bőven jók lettünk volna.

Az utolsó meccsünk előtt már az Ausztria–Izland párharc eredményének köszönhetően biztossá vált, hogy az esti eredményünktől függetlenül megvan a csoport harmadik helye, így legrosszabb esetben is Szlovéniával játszhatunk az 5-6. helyért. Magyarország történetének legjobb EB-helyezése a 6. hely volt. Nem sikerült sajnos a bravúr, mint most már tudjuk a későbbi győztes franciák ellen, de itt is szépen helyt álltunk és végig partiba voltunk velük.

A szlovénok elleni mérkőzésen már látszott a csapatok fáradtsága, mindenkinél már voltak sérülések is, de végül egy szépnek egyáltalán nem mondható mérkőzésen legyőztük ellenfelünket és Magyarország történelmet írva az 5. helyen zárta az Európa-bajnokságot.

Elképesztően büszke vagyok a hazámra és a játékosainkra, akik mindent megtettek, hogy megörvendeztessenek minket. Minden magyar ember számára büszkeség, hogy Magyarország sportélete már minden sportág területén kiemelkedő. Rosta Miki, csapatunk beállója a torna alatt egyszer haza is utazott, hiszen apuka lett. Neki és a válogatottnak is jár a szívből jövő gratuláció! Szép volt fiúk, hajrá Magyarok!

Képek:

https://index.hu/sport/kezilabda/2024/01/16/ferfi-kezilabda-europa-bajnoksag-kezi-eb-magyarorszag-izland-csoportmerkozes-tovabbjutas/

https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/2024/1/ferfi-kezilabda-eb-magyarorszag-szlovenia

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük