PTE MIK

Súlyzós vagy saját testsúlyos edzés – Melyik a jobb?

By hieglzso febr 28, 2024

Ha jobban belegondolunk, céljaink megvalósításának érdekében bármelyik jó választásnak bizonyul, mind a két módon el tudunk érni eredményt. Azonban nem egyszerű csillapítani a két tábor közötti viszályt, mindkét oldalról vannak megosztó gondolatok. A „hívők” szentül skandálják meggyőződésüket saját igazukról. De valóban nincs arany középút? Számomra mindkét edzésforma szimpatikus, a céljainknak megfelelő módszereket érdemes választani Most konkrét példákkal szeretném bemutatni nektek ez egyik és a másik oldal hatását.

Súlyzós edzés kontra saját testsúlyos edzés

Ahogyan már említettem, mindig a cél a fő meghatározó szempont. És még ebben az esetben sem szabad csak úgy lesarkítani a dolgokat. A két fogalom kapcsán az egyik kép a konditerembe járó, hörgő hangon nyögő gyúrós fazon ugorhat be, míg a másik oldalról „mászókákon” csimpaszkodó, húzódzkodó streetworkout-os.

De ha jobban belegondolsz, a különbség nem is ennyire kirívó a súlyzós edzés és a saját testsúlyos edzés között. Ha csak önmagában a guggolást veszed, azt saját testsúlyos gyakorlatnak fogod nevezni, az, hogy használsz-e hozzá súlyzót, már saját célod és erőnléted kérdése.

Vagy például hasonlítsunk össze egy tarkóhoz húzást egy húzódzkodással. Abból a szempontból érthető, hogy az utóbbi segítség nélkül sokkal nehezebb, és közben a törzs izmait is megdolgoztatod, szemben az egyhelyben végzett lehúzásokkal. A húzódzkodást is lehet könnyíteni, nehezíteni, edzőtárs segítségével erőltetett ismétléseket kivitelezni. Viszont ha a hátizmok koncentrált megdolgoztatása a cél, a géppel történő feladatokkal specializálhatjuk a különböző izmokra mért hatást.

De nézzünk másik példát, a fekvőtámasz és a fekvenyomás összefüggését

Fekvőtámasz esetén a testsúlyod körülbelül 65–75%-át használod fel, javára szól, hogy feszíteni kell a törzs izmait, dolgozik a hasfal. Tehát általános fittség és kanapéhuszárság kivédésére szintén remek választás. Ezzel szemben a fekvenyomással koncentráltan dolgoztatod meg elsősorban a mellizmokat, és valóban annyi súlyt mozgatsz, amennyit a rúdra felpakoltál, és igaz, ami igaz, az erőemelők a homorításukkal szintén igénybe veszik a törzs izmait.

Kiknek ajánlott inkább a saját testsúlyos edzés?

Egy szó, mint száz, ha általános fittség, tartásjavítás, a sportspecifikációk javítása, a szív- és érrendszer karbantartása, a krónikus fájdalmak megszüntetése a cél. Előtérbe kerülnek a saját testsúlyos, egyszerre több ízületet érintő összetett mozdulatsorok, főleg kezdőknek, kanapébetyároknak, akiknek az izomtudat mellett fontos a koordináció elsajátítása is. De ez nem zárja ki a súlyzók használatát, sőt a fent látott példák alapján kötelező kiegészítésként is jelen lehetnek!

Kivétel!

Vannak bizonyos rehabilitációs fázisok, amikor koncentráltan kell hatni egy bizonyos területre, vagy olyan esetekben, amikor kifejezetten fontos az izolált edzésmunka (pl. testépítő), olyankor a súlyzóké lesz a főszerep.

Fotó: Pixabay

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük