PTE MIK

Sorozatajánló – Formula–1: Drive to survive

By novreczkyflora márc 1, 2023

 

Itt a március, ami a Forma–1 rajongóknak egy újabb izgalmas szezont ígér, szám szerint már a 74.. Az idén 23 futammal zajló sportág egyik fő szponzorációja a közkedvelt és ismert Netflix tartalomszolgáltató, ami február 24-én dobta piacra az újabb Forma–1 „Hajsza a túlélésért” című sorozatot, ami az ötödik évadot éli.

Az első évad a 2018-as szezont engedi bemutatni, milyen is a hátterek mögött egy több száz millió dolláros boxutca, 20 különböző kaliberű és elképzelésű versenyzővel, hol az évek óta a szakmában lévő idősebbeket, hol valakinek az első debütálását láthatjuk a képernyőnkön.
Megismerhetjük a csapatok igazgatóit, vezetőit, emellett néhány újságíró is beszámol a kifutón látottakról, személyes élményeikről. Mindenre érdemes odafigyelni, hiszen a versenyeken, az időmérőkön, a szabadedzéseken elég keveset tudhatunk meg róluk.

A második évadban közelebb kerülünk a versenyzőkhöz, egyik bukását, másik győzelmét ünnepelhetjük együtt, megemlékezünk egy szörnyű balesetről, ami a Formula–2 futama alatt történik. Felszabadítóbb és kevésbé idegen a hangulat a kamera előtt, hiszen a versenyzőknek a 2019-es évben már van egy tapasztalatuk.

forrás: pixabay.com

A harmadik felvonásban már beköszönt a pandémia, a korlátozások, így ezt is megélhetjük mind a boxutcában, mind a képernyőn, hogyan is oldották meg az idő alatt, míg a világjárvány feltornázta magát. A végén pedig egy horrorbalesettel, Romain Grosjean korlátba ütközésével zárja a covidos, 2020-as szezont a film.

Új csapatok, új versenyzők, új autók – így jellemezném a 2021-es szezont, amikor is a hétszeres világbajnoknak, Lewis Hamiltonnak vetélytársa akad, nem más, mint Max Verstappen személyében. A holland versenyző gyorsan belopta magát az emberek szívébe, amivel megváltoztatta a Forma–1 monotonitását, erőviszonyát. Az egyik legizgalmasabb évad a sok közül, hiszen itt történnek a legnagyobb fordulatok, drámák, konfliktusok, és az egyik visszatérő kérdés is végigkíséri a szezont: vajon ki lesz a világbajnok?

A 2022-es szezonról szóló évad, ahogy lejjebb is olvasható, fordulatokkal teli volt:

„A 2022-es szezon továbbra is rekordokat döntöget, mivel izgalmas eseményeket és kiszámíthatatlan eredményeket láthatunk a pályán – ezt már Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója nyilatkozta a témában. – Személyesen és egyéb platformjainkon vonzzuk a rajongókat, ezzel pedig előrelépést teszünk a csapatokkal, a versenyszervezőkkel, az FIA-val és az üzleti partnerekkel együtt azon célunk felé, hogy 2030-ra elérjük a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.”

Miről is szól valójában a Forma–1?

Formula–1 rövidítve: F1 a legrangosabb nemzetközi autóverseny-sorozat. A Formula–1-es világbajnokságban nyitott karosszériájú, együléses versenyautók vehetnek részt. A versenysorozat több állomásból, Grand Prix-ből (nagydíjból) áll, amelyeket szilárd burkolatú, erre a célra kialakított zárt, vagy városi pályákon rendeznek. Az eredmények alapján évente két világbajnokot avatnak, egy egyénit és egy konstruktőrit (csapat-világbajnokság). A versenyeket több százmillióan nézik televízión, a világ több mint kétszáz országában.

A Forma–1 mindent is magába foglal, ami egy átlagos néző számára „szükséges”: sport, szórakoztatás, izgalom, dráma, túlfűtöttség, kedvencek válogatása, és ami a legfontosabb: a verseny, ami egyben csapatjáték.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük