PTE MIK

Albérlet- és lakáskeresés – hogyan álljunk neki?

By novreczkyflora márc 1, 2023

Nehéz falba ütközhetünk, ha egy másik városba költözünk, vagy éppen otthonról kerülünk el. Az is nehezítő tényező lehet, ha nem vesznek fel a kollégiumba, viszont a szemeszter nem halaszthat el, kell egy hely, ahol élni tudunk. Nem egyszerű lakást, albérletet keresni. Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, kevés idő alatt, hiszen mindenki szeretné megtalálni a számára legkényelmesebb lakóhelyet.

 

Hol kereshetünk lakást/albérletet?

Vannak erre speciális weboldalak, amiken az igények különböző szempontokra bonthatók le, pl. milyen környéken, milyen áron, különbözőképpen felszerelt helyiségeket keresnek. Ezeken a weboldalakon az árkategória is beállítható, mennyit szeretnél költeni rá, belefér-e a kasszába az álomotthon megvétele/kibérlése.
Ugyanitt a szobák, a négyzetméter-igények is felírhatók, ennek alapján a rendszer kiszűri, hogy melyik a legmegfelelőbb lakás.
Amit érdemes kerülni: a kép nélküli, kevés információval ellátott hirdetéseket, mert nem biztos, hogy valós, megbízható információkat kapunk, az is előfordulhat, hogy valótlan, amit a hirdető állít.

 

Ugyanilyen, viszont kevésbé megbízható platform például a Facebook, vagy egyéb más közösségi oldal. Itt sokkal közvetlenebbek a lakások leírásai, feltételei, „barátságosabb” a hangulat, mint egy hivatalos oldalon. Színes a tár, hiszen külföldiek számára is elérhetők ezek a csoportok, ezért más anyanyelvű lakótárssal is megáldhat a sors. Legtöbben lakótársat, szobatársat keresnek, viszont, ha nem egyedül szeretnél lakni, akkor ez a neked megfelelő lehetőség.
Amit érdemes kerülni: mint ahogy feljebb említettem, a kép nélküli, rövid, kevés tartalommal ellátott posztokat, illetve a hamis profilokat könnyen kiszűri a rendszer, viszont meg kell győződni, hogy biztosan megbízható-e az ember, illetve a hely sem egy lepukkant lakás, amit ki szeretnél venni.

forrás: www.pixabay.com

 

Vannak ingatlanközvetítők, akikkel élőben lehet találkozót szervezni, meghallgatja a paramétereket, majd pár lakást/ házat kiválasztva közösen megnézitek a jövőbeli esetleges otthont. Ez az egyik legbiztonságosabb módszer, mivel az információátadás és közlés biztos, ismered a közvetítőt és előre tudod, mibe fektetsz.

forrás: www.pixabay.com

Amit érdemes figyelembe venni, hogy nem mindig muszáj az első lehetőséget választani. Ha nem tetszik, nincs közel a munkahelyhez/egyetemhez, lehet nemet mondani. Sokszor kerülünk „lemondhatatlan” helyzetbe, viszont úgy alakítsuk ezeket a kereséseket, hogy legyen időnk mindent végignézni, a legkisebb dolgokig, mert bármikor érhet bennünket  olyan „meglepetés”, amit előtte nem vettünk észre.
A lakáskeresésnek megvan a jó és rossz oldala, de mindig megéri a hosszú, bonyodalmas keresést és nézelődést az eredmény. Érdemes felkészülni, időt és energiát szánni rá, akár konfrontálódni idegen emberekkel és közös megegyezésre jutni, hogy a végén olyan otthonod legyen, amire mindig is vágytál.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük