PTE MIK

Shinkai Makoto új műve, a Suzume

By fodorfanni máj 11, 2023 #anime #film #suzume

Te hogy reagálnál arra, ha hirtelen belecsöppennél egy kalandba, ahol az a cél, hogy megmentsétek a világot, azáltal, hogy ajtókat zártok be?

Forrás: IMDb

A Suzume, Shinkai Makoto harmadik legsikeresebb filmje, melyet idén áprilisban Magyarországon is vetítettek eredeti nyelven (japánul) és magyar felirattal.
A történet főszereplője a 17 éves Suzume, aki Kyushu városában él. Egy nap meglát egy különös férfit az utcán, aki megkérdezi tőle, hogy látott-e valahol egy ajtót. Ez az egy kérdés az, ami később összehozza őket, egy elhagyatott helyen, ahol Suzume tudatlanul kinyit egy ajtót. Ez indítja el a történetet, amiben Suzume és Souta bejárják Japánt, annak érdekében, hogy minél több kinyílott ajtót zárhassanak be, mielőtt még a japán alatt lakó istenségek elpusztítják az országot.

 

Spoileres tartalom következik!

 

Jómagam nagyon szeretem az alkotó összes filmjét, ugyanis nemcsak gyönyörűek, de rendkívül érzelmesek és izgalmasok is. Ehhez a filmhez közelebb éreztem magamat, ugyanis idősebb szereplők voltak benne, valamint nem egy felnőtt problémát is feldolgozott. Habár egy fiatal, középiskolás lány a főszereplő, a környezetében leginkább nála idősebb emberekkel találkozik és barátkozik. A történet előrehaladtával jobban megismerjük a főbb szereplők álláspontjait és valódi érzéseit. A film vége felé történik egypár „robbanás”-szerű kitörés, amikor is a szereplőinkből feltörnek az elzárt érzéseik, nem bírják tovább azt a terhet, ami nyomja a vállukat és kifakadnak.

Az alkotó tökéletesen ért ahhoz, hogy az egyik pillanatról a másikra elérje a nézőnél, hogy összeszoruljon a szíve. Talán mindenki talál magának egy olyan szereplőt a történetben, akivel azonosulni tud, még ha csak kis részben is. Nálam is megtörtént ez, és talán emiatt is érintett meg annyira érzelmileg. Én egy nagyon kedves barátnőmmel néztem meg a filmet a CinemaCityben, és  ha nem egy moziteremben ültem volna, hanem otthon egyedül, akkor nagyon sok zsepit elhasználtam volna. Viszont még így is elérzékenyültem és elmorzsoltam néhány könnycseppet.

Forrás: IMDb

Akik kicsit is jártasak Japánt illetően, azok tudhatják, hogy nemcsak sok földrengés, de rengeteg cunami is sújtja az országot. Ez a film pedig ezeket a katasztrófákat dolgozza fel. Amikor egy ajtó kinyílik a filmben, akkor nagy erejű földrengés indul el az adott városban, ahol az ajtó is található. Emellett a történet egyik fő pontja, amikor kiderül, hogy Suzume gyerekkori lakhelyén cunami pusztított, amiben az édesanyját is elveszítette. Ezt a cunamit valós események alapján illesztették bele a filmbe, ugyanis 2011-ben egy 8.8-as földrengést követően cunami is pusztított az országban, mely több ezer áldozatot követelt. Még ha fiataloknak is szánt műről van szó, fontosnak tartom, hogy ilyesfajta dolgok is benne legyenek. A japán polgárokban valószínűleg régi sebeket is felszakítottak a filmben megjelenített katasztrófás jelenetek, azonban lehet, sokan nem is tudják, hogy Japánban ez egy állandó probléma. A parthoz közel élőknek számolniuk kell ezzel a kockázattal, ugyanis bármikor megtörténhet velük.

Összességében nagyon megszerettem a történetet és a szereplőket is. Valószínűleg azért, mert körülbelül velem egykorúak voltak. A film igazán kedves lett a szívemnek, és biztos vagyok benne, hogy ha felkerül az internetre is, akkor meg fogom nézni. Aki pedig szereti a kalandos, érzelmes, lélektani filmeket (nem csak animések), azoknak bátran ajánlom a Suzumet!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük