PTE MIK

Sci-fi-brutalista és rózsaszín-labirintus építészet a YouTube-on, avagy hogyan kommunikál építészetet a videóklip

By Sánta Dóra márc 19, 2021

 

Te mire figyelsz fel elsőként egy videóklipben? Az énekes, a háttér vagy esetleg a mondanivaló a fontosabb?  Mit láthat meg a fiatalság az építészetből a klipek által? Hogyha érdekel a videóklipek világa és kíváncsi vagy arra,  az építészet stílusa hogyan befolyásolja a videó megkomponálását, akkor tarts velem ebben a cikkben.

Ha érdekel Párizs brutalista építészete, akkor figyelmedbe ajánlom a The Chemical Brothers – Go című, dance/elektronikus stílusú videóklipjét. Michel Gondry francia filmrendező 2015-ös alkotása, ahol az építészet és a videóklip koreográfiája között szoros kapcsolat jött létre. A klipben hét nő vonul végig Párizs brutalista építészeti példái előtt a Front-de Seine kerületben, ahol a videón keresztül betekinthetünk a hetvenes évek építészeti stílusába. A szereplők sci-fi jelmezbe bújva reflektálnak mind az épületek minimalista stílusára, mind a zene ritmusára, koreográfiájukkal együtt. A területet a 70-es években fejlesztették ki Henry Pottier és Raimond Lopez tervei alapján, több mint húsz, közel száz méter magas toronnyal rendelkezik. Michel Gondry szerint a beton és a merev környezete egyértelműen befolyásolta a videó elkészítését, a zene basszusa őt egy mozgó vonatra emlékeztette, ezért a koreográfiában a táncosok egy mozgó gőzgép mechanikáját mutatják be egy rúd segítségével. A zene szövege a pörgő gondolatokról, az elindulásról szól, ez a flow jelenik meg a mozgó koreográfiában is párhuzamba állítva az épületek vonalvezetésével.

Forrás: https://www.archipanic.com/chemical-brothers-go/

Ha inkább a színes, mediterrán építészet világa vonz, akkor pillants rá Martin Solveig Do it Right című, disco stílusú videóklipjére, ahol az épületegyüttesen belül bolyongva tárulnak elénk a részletek. A helyszín La Muralla Roja, egy bérlakás Alicatéban, Spanyolországban 1968-ból, az építész Ricardo Bofill volt. Az épület a Földközi-tenger arab térségének népszerű építészetét mutatja be. A külső és belső homlokzatokat tarkító színek kontrasztot képeznek a körülöttük lévő természettel. A videóklip vizuálisan ebből merítkezik. Az épület színe és kialakítása megragadta Solveig és a rendező figyelmét is. A videóklip a Monsieur L’Agent párizsi ügynökség 2016-os alkotása. Martin Solveig (énekes és zenei producer) és Tkay Maidza (ausztrál származású énekesnő) a videóklip szereplője. Az épületegyüttes a térkapcsolatai miatt belülről egy absztrakt labirintusszerű hatást kelt a nézőben, ebben halad végig Solveig, miközben Tkay felé közelít. A klip a közöttük lévő szexuális feszültségről és annak sürgetéséről szól. A videóban az extra kellékeket és a szereplők ruházatát is az épülethez igazították.

Forrás: https://www.archdaily.com/332438/ad-classics-la-muralla-roja-ricardo-bofill, https://www.metalocus.es/en/news/do-it-right-martin-solveig
https://www.archdaily.com/869169/the-red-wall-behind-martin-solveigs-latest-music-video

A kiválasztott példákban megjelenő építészet helye, stílusa és arculata befolyásolta a videóklipek megjelenését és hangulatát. A cselekmény és a koreográfiai elemek idomultak az építészeti részletekhez és egymást kiegészítve létrehoztak egy egységet, ami átjött a videóklipeken keresztül. Habár a két példa mind építészeti stílusát tekintve, mind zeneileg eltérő műfajt képviselnek, mégis párhuzamot lehet vonni a tartalomátadás és a vizuális látványfokozás tekintetében. A látottak és hallottak formálják ízlésünket.

Szerintem az építészeti stílusok bemutatására azért alkalmasak a videóklipek, mert rövid, lényegre törő mondanivalójukkal képesek megragadni a kiválasztott épületek esszenciáját, azokat nemcsak háttérként, hanem kommunikációs platformként felhasználva. A szereplők belehelyezkednek a térbe, általuk ismerjük meg az adott környezetet és alkotunk véleményt az épületekről. Azonosulhatunk a videóklipben szereplő térrel, vagy megállapíthatjuk, hogy ez nem a mi műfajunk. Mindenesetre a látvány magáért beszél.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük