PTE MIK

Pécs egy külföldi mérnök hallgató szemével

By ptemik nov 25, 2020

Ons Ben Dhaou egyetemünk végzett építészmérnök hallgatója Tunéziából, ma már doktorandusz. Őt kérdeztük arról, milyen külföldi szemmel Pécs és a műszaki, mérnöki területeken a nőkhöz való hozzáállás a két különböző kultúrában, melyekre közvetlen rálátása van.

 

Mióta tanulsz Pécsen és mik a benyomásaid a városról?

2018 szeptembere óta tanulok Pécsen, csodálatosnak találom a várost. Dinamikus, de mégsem hagy elfáradni, gyalogosan bejárható. Emlékeztet a szülővárosomra, nagyon biztonságos, aktív és minden megvan benne, amire egy diáknak igénye lehet.

 

Hogy kerültél épp Pécsre?

Mindig is tanulni és új élmények gyűjtésére vágytam. Azért jöttem Magyarországra, mert a PhD-mat külföldön szerettem volna megszerezni. A felvételi interjún a professzor említette, hogy mennyi külföldi diák tanul itt szerte a világból és hogy ez az ország legrégebbi és egyben egyik legjobb egyeteme – így döntöttem Pécs mellett.

 

Szakmai gyakorlatod során mit tapasztaltál, hogyan viszonyulnak a nőkhöz ezen a férfiak körében népszerűbb területen?

Nagyon jó tapasztalataim vannak mérnöknőként ez idáig. A témavezetőm, Dr. Vasváry-Nádor Norbert segítségével a kutatólabor minden eszközének használatát elsajátítottam már, így a funkcionális és az esztétikai dizájn kialakításának rejtelmeit is volt lehetőségem megismerni a gyakorlatban. Soha nem éreztem a nemi megkülönböztetés hatását, minden visszajelzés, amit valaha kaptam, a munkámra vonatkozott.

 

Otthon, Tunéziában is él a sztereotípia, hogy vannak női és férfi szakmák? Hogyan viszonyulnak ott a mérnöki és műszaki pályán lévő nőkhöz?

Örömre ad okot, hogy Tunéziában megnőtt a nők aránya a tudományalapú szakmákban, a munkaerőpiac nyitottabbá vált a

STEM-végzettséggel rendelkező nők felé. Ezzel együtt pedig ezeken a területeken a munkakörnyezet is egyre jobb lett a nők számára.

 

Milyen a hallgatói diverzitás Pécsen, sok különböző országból vannak hallgató társaid?

Igen, az egyetemen több mint 4000 nemzetközi hallgató tanul több mint 100 országból – sokszínűség jellemző nemzetiség, kultúrák és tradíciók terén is.

 

A kulturális különbözőségek milyen hatással vannak a közös munkára, milyen hozzáadott értékkel bírnak?

A kulturális sokszínűségnek fantasztikus hatásai vannak a munkaközösségekre, munkahelyekre. A produktivitásra és ezzel együtt a profitra is serkentő hatása van, elősegíti a kreativitást, a kulturális kapcsolódásokat, a munkahelyi elköteleződést és emellett számos készséget fejleszt. Szerintem nagyon fontos, hogy különböző hátterű emberek dolgozzanak együtt – ahogy Maureen Wild mondta: “Amikor az alkalmazottak tisztelik egymást és jól érzik magukat a munkahelyen, elképesztő, hogyan növekszik a termelékenység és a morál, a munkatársak pedig udvariasabbak az ügyfelekkel.”

Végül egy kis játék: ha 3 mondatban kéne ajánlanod a várost és az egyetemet jövőbeli hallgatóknak, hogy szólna az a 3 mondat?

Ez Magyarország első egyeteme (1367).

Pécs a kultúra, a tudás és a tudomány fellegvára.

A Pécsi Tudományegyetem számos nemzetközi tanulmányi programot kínál.

+1: Ragadj meg minden lehetőséget, hogy tágítsd a tudásod és érezd magad otthon!

By ptemik

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük