PTE MIK

Paolo Portoghesi életműve

By Kovács Lili jún 6, 2023

Az olasz építész május 30-án hunyt el. Ő volt a Velencei Építészeti Biennálé első igazgatója. A nagy múltú kulturális-művészeti kiállítássorozat építészeti tárlatai mai napig meghatározók a szakma számára. Teoretikusként főként a modern építészet technológiáiról írt kritikákat, a hagyományok újraírásában látta a kortárs építészet jövőjét. Munkásságát összegző cikkemmel rá emlékezem.

Paolo Portoghesi 1931-ben született Rómában. A római La Sapienza Egyetemen végzett építészként 1957-ben, ahol később kritikatörténetet, majd 1995-től építészeti tervezést is oktatott. 1966-ban a Politecnico di Milano-n tanított, ahol az építészeti tanszék dékánjának nevezték ki.

1964-ben tervezőirodát alapított Vittorio Gigliotti-val.

ArchiDiAP » Casa Baldi
Kép: https://archidiap.com/opera/casa-baldi/
Casa Baldi (Róma, 1959.)
Casa Andreis
Kép: http://dops.it/print_page.php?lg=ita&&id=330
Casa Andreis (Scandriglia, 1963.)

Építészeti alkotásaiból kiállítást rendeztek a Milánói Triennálén, a Velencei Biennálén, a Bécsi Bauzentrumon, a hamburgi Hochschule fur Bildende Kunstében, valamint Berlinben, Karlsruhéban, Bielefeldben, Gottingenben, Osakában, Kasselben, Párizsban, New Yorkban.

Hidden Architecture » Casa Papanice - Hidden Architecture
Kép: http://hiddenarchitecture.net/casa-papanice/
Papanice (Róma, 1966.)

Tervezői tevékenysége mellett párhuzamosan folytatott építészettörténeti és építészetelméleti kutatásokat. Kiemelten foglalkozott Guarino Guarini, Borromini és Michelangelo építészetével. Könyvei, publikációi közül leghíresebb munkái a Roma Barocca és a Roma del Rinascimento.

Chiesa della Sacra Famiglia (Salerno) - All You Need to Know BEFORE You Go
Kép: https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g187781-d11958619-Reviews-Chiesa_della_Sacra_Famiglia-Salerno_Amalfi_Coast_Province_of_Salerno_Campania.html
Chiesa della Sacra Famiglia – Szent család templom (Salerno, 1968.)

Pályája során elkötelezetten vallotta, hogy „a történelemre visszatekintve lehetséges a tradíció újraírása, reflektív és releváns kortárs építészet művelése”. (Építészfórum) Teoretikusként szívügye volt a hagyományok modern építészetbe való beillesztése.

91 éves korában elhunyt Paolo Portoghesi, a posztmodern építészet kultikus  alakja
Kép: https://epiteszforum.hu/91-eves-koraban-elhunyt-paolo-portoghesi
Mecset és Iszlám Kulturális Központ (Róma, 1976-1991.)
Kép: https://www.laquilablog.it/accademia-belle-arti-laquila-riprendono-gli-eventi-online/
Accademia di belle arti dell’Aquila (1978.)

Bruno Zevi kollégájához hasonlóan Portoghesi is a modernizmus organikusabb formavilágával dolgozott. Természettudományi érdeklődése építészeti munkásságában tetten érhető. Tervei mellett a Nature and Architecture (2000.) című kötete mesél róla, hogyan kapcsolódik össze számára természet és építészet.

L'architettura in Toscana dal 1945 ad oggi
Kép: https://www.architetturatoscana.it/at2011/scheda.php?scheda=PT27
Gyógyfürdő (Montecatini, 1987

Nevéhez fűződik a Velencei Építészeti Biennálé, melyet 1979-től vezetett. 1980-ban az első biennáléra húsz nemzetközileg elismert építészt hívott, akik Porthogesi igazgatásával, közös munkaként egy egész utcát terveztek különböző homlokzatszegmensekből. A kitalált utca 70 m hosszú volt és a Strada Novissima nevet viselte. A kiállítás A múlt jelene címen futott, hatalmas sikert aratva a látogatók és a szakmabeliek körében. Átfogó képet nyújtott a posztmodern építészet különféle áramlatairól.

Il teatro Politeama | Catanzaro, ITA - Il teatro è sito nel … | Flickr
Kép: https://www.flickr.com/photos/80267449@N00/2304925559
Teatro Politeama (Catanzaro, 1988.)

1979-től 1992-ig volt a Velencei Biennálé építészeti szekciójának elnöke. 1983-tól 1987-ig a Controspazio c. folyóirat szerkesztője volt.

Intervista a Paolo Portoghesi | Arketipo
Kép: https://www.arketipomagazine.it/intervista-a-paolo-portoghesi/
La Chiesa di Santa Maria della Pace (Terni, 1997.)

„Mediációs képességeinek és sokszínű karakterének köszönhetően meghatározó szerepet töltött be a 20. század olasz (és nemzetközi) építészeti kultúrájának életében, bár személye szorosan összeszövődött a posztmodern mozgalommal, gondolatai nem redukálhatók stílusirányzatokra és divattermékekre.” (Építészfórum)

Irodalomjegyzék:

https://architectuul.com/architect/paolo-portoghesi

https://epiteszforum.hu/91-eves-koraban-elhunyt-paolo-portoghesi

Kiemelt kép: https://drawingmatter.org/paolo-portoghesi-the-field-theory/

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük