PTE MIK

Nyári gyakorlat: minél előbb a szakmátokban próbáljatok meg elhelyezkedni

By Fazekas Alíz júl 5, 2021
Cropped studio shot of a group of diverse businesspeople waiting in line

Informatikusként megannyi lehetőség közül választhatunk, lévén ez a jövő tudománya, és rengeteg területet lefed. Régen még csupán úgy hivatkoztunk rá, mint IT-s, azonban ma már külön kategóriákban jelentkezhetünk állásokra az informatikán belül is. Rendszergazda, szoftverfejlesztő, webfejlesztő, SQL fejlesztő, programozó, tesztelő, etikus hacker, data scientist stb.

Ehhez képest én meglepő módon a szakmai gyakorlatomat a pécsi Z Elektronika Kft.-ben töltöttem, ami inkább villamosmérnöki képesítésen szerzett feladatokkal foglalkozik. Minthogy a szakok rokonszakok, hiszen az egyikből lett a másik, így ez nem jelentett különösebb akadályt. Én magam tesztelőprogramokat fejlesztettem a gyárba, ezek egyik szakasza még TDK munkámmá is vált, így hihetetlenül pozitív élményként maradt meg bennem. Nagyon szerettem a fejlesztők környezetében dolgozni és nagyon sokat tanultam tőlük. A csapat eszméletlen jó fej tagokból állt, és a főnököm is nagyon kedves volt, mindemellett pedig a szakmai tudásukat is kiemelkedőnek tekintem. Talán azért is volt ez üdítő, mert ez volt az első kimondottan szakmai tapasztalatom/állásom a megannyi „gánymeló” után. Több szakmámon kívüli munkát is vállaltam, amit suli mellett is rendszeresen végeztem, és úgy gondolom, hogy ezek a munkák csak az energiát emésztik fel. Nyilván valamiből meg kell élni, azonban véleményem szerint az nem éri meg, hogy egy ruhaboltban, a TESCO-ban vagy egy teázóban, kávézóban, kocsmában való munka rovására menjenek a tanulmányaitok. Nem gondolom hibának ezeket sem, hiszen mellettük én is megtanultam értékelni a mostani munkámat, azonban ezeket tudni kell a megfelelő mértékben tartani és megpróbálni minél előbb elhelyezkedni a szakmában.

Ezután egy baranyai hírlapnál kaptam mellékállást mint a Tech rovat szerkesztője, amit a mai napig szívesen csinálok. Később pedig nagy boldogságomra főtevékenységként januárban bekerültem egy ÁOK-on lévő kutatócsoportba, ahol mesterséges intelligencia alapú modelleket tanítunk be. Főként a természetes nyelvfelismerés és annak megértése a csoport témája. A főnököm itt is hihetetlenül jó fej, a szakmai felkészültsége, merem állítani, hogy talán az egyik legjobb a területen, és nagyon sokat tudok tanulni tőle. A munka rugalmas, leginkább otthonról dolgozhatok, az időmet én osztom be, ami számomra egy nagyon pozitív aspektus, mivel sajnos inkább éjszakai bagoly vagyok és képtelen korán kelni.

Végezetül én mindenkinek ajánlom, hogy minél előbb próbáljon meg elhelyezkedni a szakmában, még akkor is, ha kezdetben nem lehet vele olyan jól keresni, mint mondjuk egy éjszakai pultozással. Azonban sajnos megannyi ismerősöm ragadt abba a helyzetbe, amikor a tanulmányaik áldozatul estek ezeknek az állásoknak. Rövid távon csábító lehet, de hosszú távon nem jó befektetés.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük