PTE MIK

Neked jól jár a SZERVÓRÁD?

By Bogíta máj 12, 2021

Ha nem tudod, mi az a kínai szervóra, tarts velem! Fedezzük fel együtt!

Gyermekkorom óta foglalkoztat a kínai orvoslás világa. A szüleim thai chi-ztak, shen tao-ztak, így a családi légkört mindig is belengték ezek a tudások, bár idővel abbamaradoztak.

Igazán mostanában kezdtem el jobban foglalkozni vele csak. Mivel az egyetemi lét rendesen fel tudja borítani a bioritmusunkat, és szélsőséges, rendszertelen életvitelre szoktat, néha kényszerít minket. De hát ezt bizonyára ti is ismeritek…

Ha a szervórát nem is, de a bioritmus fogalmát biztosan többen ismeritek

Esetleg néha megnézitek egy-egy igazán pocsék napotokon, hogy igazolja-e fáradtságotokat, lehangoltságotokat egy ilyen kalkulátor (pl.: https://orvosilexikon.hu/kalkulatorok/bioritmus-kalkulator). Illetve sokatoknak lehet napirendje, vagy legalábbis apróbb rutinjai, mint például a reggeli készülődés a friss, meleg kávéval kezdve… vagy ki hogyan.

De különböző naptárakkal, például holdnaptárral is találkozhattatok már, ami szintén egyfajta rendszerre, ritmusra épül, ezzel összhangba segíthetjük szervezetünk működését.

Lehet éberen, energikusan, kávé nélkül is.

Szervezetünk apró jelzéseire figyelve, tapasztalati úton is (mint régen) tudhatjuk, hogy hogyan működünk, mi a jó nekünk. Például jó-e, ha későn fekszünk, vagy ha nehezet eszünk éjjel, esetleg nyúzottak leszünk-e tőle másnap reggel?

Ha szeretnénk energikusabbak lenni, akkor a lehető legegyszerűbb módja ennek az, ha figyeljük a biológiai óránkat, és segítjük a munkáját. Eszközt nem igényel, ingyen is van, s meg is hálálja. 😊 Időt, figyelmet kell fordítani rá, leginkább az elején, aztán megy magától, az emberi szervezet nagyon jól össze van rakva.

Tudom, diákként ez egyáltalán nem egyszerű. Sokan a munka, a család világában megtalálják a jól bevált, hosszútávra alkalmas napi rutinjukat, de diákként inkább még habzsolják az életet, tanulnak ezerrel, és főleg éjjel, vagy éppen sokat kell dolgozniuk iskola mellett, hogy eltartsák magukat.

Jómagam is állandóan pörögtem: tanultam nappalin és estin is, jártam edzésre, és dolgoztam, sokszor éjjel. Természetesen bulizni is eljártam. Rendben is van ez így, minden korosztálynak ki kell élnie a rá jellemzőket, akkor, amikor annyi éves, nem később.

Nem gondolom, hogy mindenki számára érdekes vagy aktuális lehet, amit most leírok, de különbözőek vagyunk, s vannak, akik más-más ok folytán szeretnének kiszabadulni a mókuskerékből, az állami rendszerből, és kezükbe venni az irányítást, a felelősséget. Nekik segíthet a keresgélésben.

Ha tudatosan visszatalálunk a bioritmusunkhoz, akkor hatékonyabbak is tudunk lenni, mivel általánosságban erősebbek, energikusabbak, kipihentebbek vagyunk. Ha egyszer megtapasztaljuk, apró változtatásokkal, nagyobb tudatossággal igyekezhetünk közelíteni az áhított állapothoz.

Őseink is ismerték ezt a tudást, nem csak a kínaiak, de mára kevésbé maradt fenn.

Következzék egy rövid ízelítő arról, hogy mikor mit érdemes csinálnunk ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működhessen: a kínai szervóra 2 órás periódusokra van bontva, ami alatt egy-egy szerv működése a legerőteljesebb, s a szerv funkciójának megfelelően ki is találhatjuk, hogy milyen legyen a napi ritmusunk. Mit mikor tegyünk, vagy ne tegyünk.

Napi rutin szervórával:

5­–7 óra között: korán ébredés, salakanyagok méregtelenítése, székletürítés- a vastagbél ideje

7–9 óra között: összekészülés, jóga, futás, vagy egyéb mozgásforma (azoknak, akik reggel szeretnek sportolni), és ami nagyon fontos az a bőséges, tápláló reggeli-a gyomor ideje, ekkor dolgozik a leghatékonyabban

9–11 óra között: magas teljesítőképesség, munka, éber tanulás, memorizálás, tízórai-a lép ideje

11–13 óra között: sport, munka, tanulás, gyomorsav, majd epetermelődés fokozódása, ebéd és emésztés (pihenés, vagy séta) – a szív ideje

13–15 óra között: fokozott epetermelés, lassuló keringés, emésztésnél az energia-vékonybélben emésztés, felszívás ideje (illetve a reggel tanultak átismétlése)

15–17 óra között: bőséges folyadék- (víz) fogyasztás, edzés, tanulás, munka aktív szakasza újra – a húgyhólyag aktív ideje

17–19 óra között: a könnyű vacsora ideje (napnyugtáig a legjobb), folyadékigény – a vese aktív ideje

19–21 óra között: felkészülés az éjszakai pihenésre, az ekkor fogyasztott étel reggelig rothad a gyomorban – a szívburok, vérerek aktív ideje

21–23 óra között: legpihentetőbb alvás, melatonintermelődés kezdete- a hármas melegítő aktív ideje: a felvett energiák testünkbe irányítása

23–01 óra között: mély alvásaz epehólyag aktív ideje

01–03 óra között: méregtelenítés, ne terheld tovább (alkohol, éjszakai buli) – a máj aktív ideje

03–05 óra között: a férfiak nemi aktivitása ilyenkor a legnagyobb, szerzeteseknél: légzőgyakorlatok, meditáció – a tüdő aktív ideje

Nem véletlen, hogy az asztmások 3–5 óra között köhögnek, az epeproblémákkal küzdők éjfél körül görcsölnek a legtöbbször stb. Ti is megfigyelhettek hasonló jelzéseket.

Szép napot mindenkinek! Jó megfigyeléseket!


Minden kép forrása: http://emf-kryon.blogspot.com/2014/05/a-szervora.html

By Bogíta

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük