PTE MIK

Mivel lehetne feldobni a lakást? – Segítünk ebben!

By novreczkyflora febr 27, 2023

 

Nehéz, amikor összepakolunk, mindent hátrahagyva kirepülünk a családi fészekből. Ideje új otthont keresni magunknak, de egy másik lakásba költözés nem feltétlenül jelenti a biztonságot, a komfortot, ahonnan eljöttünk. A következő cikkben erre kereshetünk megoldást, miképpen lehetne otthonossá tenni a környezetünket, hogy a Béke Szigetén érezhessük magunkat.

 

Berendezés/Elrendezés

Elsősorban a saját tárgyainkkal, bútorainkkal berendezve érezzük azt a bizonyos „otthont”. Tologatásukkal, elrendezésükkel a saját ízlésünkre szabhatjuk kis lakóhelyünket, és bármikor variálható, ha esetleg nem felel meg az elvárásainknak. Ha merészebbek szeretnénk lenni, különböző vidám színű bútorok beszerzésével élénkebb lesz a környezetünk.

 

Színek

Senki sem szeretne egy szürke, unalmas lakásba hazatérni egy fáradalmas nap után. Az élénkebb, bohókásabb vagy éppen a pasztellszínekkel sokat lehet dobni egy-egy nappalin, hálószobán. Itt minden rendelkezésre áll, hiszen nemcsak a fal, hanem a bútorok, a huzatok, a terítők, még a szétdobott ruhák is színesebbé tehetik a képet.

forrás: www.pixabay.com

Növények

Igen nagy feladat és odafigyelést igényel, mivel elképesztően macerás egy-egy növény gondozása. A zöld sokkal tisztábbá, természetesebbé teszi az otthonunkat, és a fotoszintézis miatt a levegőt is tisztábban tartják. Érdemes odafigyelni, hogy hetente gondoskodjunk a növényeinkről, ne legyenek sötét helyen, hogy érje őket a nap, így hónapokkal később még mindig egészségesek lesznek a kis palántáink.

 

Fények

Az elegendő vagy éppen kevés fénymennyiség jelentős mértékben befolyásolja az ember kedvét, gondolkozásmenetét. A fény hiánya hat az általános egészségi állapotunkra, a hangulatunkra. Különböző színű lámpákkal, LED-fényekkel érdemes feldobni a lakás egy-egy pontját, illetve ezek a fények sokkal energiatakarékosabbak, mint egy sima, hagyományos izzó. Játékossá, üdébbé varázsolja a szobákat egy kis fényforrás, világítás, és annak variálása.

 

Képek/Festmények

A klasszikus családi fotóktól úgysem fogunk egyhamar megszabadulni, úgyhogy inkább helyezzük őket ki a szekrényre, minthogy a fiók alján porosodjanak. Ezzel a gesztussal is gondolunk szeretteinkre/barátainkra/párunkra, hogy kint van a képük egy látható helyen. Legyen kicsi, közepes vagy nagy, egy festmény vagy pár fotó mindig feldobja a helyiséget, minden otthonosabb tőle, hiszen mégis az életünkből egy pár momentum, amire mindig szívesen tekintünk vissza.

 

Forrás: www.pixabay.com

 

Ablakok/Tükrök

Helyezzünk ki több tükröt, vagy ne takarjuk el az ablakokat, hogy minél tágasabbnak, világosabbnak tűnjön a lakás. Az ablakon való kilátás is gazdagítja, színesíti a teret, de a tükrök precíz elhelyezése illúziókeltő, és tágítja a tereket a házban. Előny, ha nagy az ablak, de a kicsik is szebbé teszik az otthoni környezetet. A függönyök, redőnyök mintázata is gyönyörű világot fest a falakra, a színekkel való játék is élénkebbé változtatja a teret.

 

Zene

Ami számomra a legfontosabb dolog, és sose hagynék el sehonnan se: az a zene. Jön az agyonhajszolt „zene nélkül mit érek én?” mondás, viszont ami a legjobban feldobja a teret és az embereket, az a közös zenehallgatás. Sokkal élénkebbnek tűnik tőle a környezet, ha mellette a kedvenc slágereidet hallgathatod, akár kikapcsolódás vagy házimunkavégzés közben is.

Ez csak pár dolog, ami feldobhatja a szürke hétköznapjainkat a lakóhelyünkön, ezáltal sokkal komfortosabbnak, otthonosabbnak érezhetjük magunkat ott, ahol vagyunk.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük